Kolumne

S to vlado je konec! Poziv vsem, ki vejo, kaj je levi politični projekt.

3.6.2020 / 06:10 Komentiraj
Kolesa ne znam voziti. Bi pa kolesarje spremljala peš. Ker hoditi znam. In zmorem. Tudi na dolge proge. Zelo dolge proge.

Študentom razlagam, da isto delovanje posameznikov ni nujno isto. Ali gre za isto delovanje ali ne, namreč ni odvisno od tega, kako posamezniki delujejo, temveč od tega, zakaj na določen način delujejo.

Naj ponazorim: da nekdo ne ukrade — ali po slovensko: ne vzame — pet milijonov evrov, je lahko posledica tega, da oseba misli, da je to nepošteno; lahko je posledica tega, da so tej osebi drugi rekli, naj tega ne naredi; ali pa je posledica tega, da s tem dejanjem bi ne požela socialnega aplavza.

Ti trije različni vzroki povzročijo isto posledico — da oseba ne ukrade petih milijonov —, vendar zato ni mogoče vseh treh oseb razglasiti za moralne. Moralna je samo prva. Druga in tretja pa ne.

Nevarnost sklepanja na osnovi istega delovanja je torej ta, da se lahko motimo v zvezi s tem, kar se dogaja. Do napačnih sklepov o vzrokih. Do napačnih prognoz o posledicah. Do napačnih ocen o akterjih. In še do mnogih drugih. To namesto jasne slike ustvarja

»Prej ko bo s to vlado konec, manjša bo škoda.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE