Kolumne

S prezenco in bližino. S stilom in razlogom. Učimo se od Zale in Gašperja.

23.5.2019 / 06:08 Komentiraj
Zala & Gašper sta kot rojeni pop ikoni detektirala, povezala, zacelila izgubljeni, razsuti, ranjeni slovenski Zeitgeist.

Zala & Gašper sta bila najbolj simpatična od vseh, ki so Slovenijo doslej zastopali na Evroviziji. Aja, pardon: simpatična je bila tudi Darja Švajger, ki je bila nekoč (»takrat«) punca mojega sošolca iz gimnazije.

No, hočem reči, da se ne čudim meteorskemu vzponu Zale Kralj in Gašperja Šantla na slovensko glasbeno sceno in priljubljenosti in podpori, ki sta je bila deležna.

To se ni zgodilo samo zato, ker sta zastopala Slovenijo in zaradi glasbe same. Slovence sta tako zelo prevzela zato, ker smo se z njima malodane vsi identificirali. Neglede na svoja rosna leta sta postala tako rekoč utelešenje povprečnega, za vse sprejemljivega modela današnjega Slovenca. Neglede na generacijsko pripadnost.

Zala in Gašper sta v perfektnem stilu natural-born pop ikon — intuitivno in spontano, seveda, ne zavestno, a zato tem bolj — detektirala, povezala in zacelila ta izgubljeni, razsuti in ranjeni slovenski Zeitgeist.

Nezaslišan

Zala & Gašper med generalko za polfinalni večer v Tel Avivu.— [Fotografija: Thomas Hanses/EBU/KAN]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE