Kolumne

Ruski imperialni kompleks in refleks proti zahodnemu imperializmu

3.3.2022 / 05:05 Komentiraj
Če ruski imperializem razumemo kot imperializem, zahodnega pa enačimo s Svobodo, Demokracijo in vsem dobrim, živimo v zmoti.

Pomanjkljivega upoštevanja dejstev in znanj smo v medijskih poročanjih o najrazličnejših problemih že vajeni. Marsikdo bi rekel, da je takšen pristop k informiranju o dogodkih nujen: na televiziji in radiu ima novinar za predstavitev nekega problema na voljo minuto ali dve, v časopisu pa omejeno količino znakov. Rezultat so poenostavljene informacije. Toliko o razlogih, zakaj ponovni razpis za direktorja RTV.

Ukrajina ni izjema. Bi pa morala biti. In bi lahko bila. Znanja, ki bi jih bilo treba v analize ukrajinske vojne vključiti, je namreč dovolj. Vendar jih očitno poznajo le moji študentje. Ki jih po študiju “ruske tirnicoe vojna v Ukrajini pač ne preseneča.

Retradicionalizacija

Ob Putinovem govorjenju o poniževalnem odnosu Zahoda do Rusije sem si rekla: “Humphreyeva na delu!” Ta komentar moji podiplomski študenti razumejo. Njena knjiga The Unmaking of Soviet Life: Everyday Economies after Socialism iz leta 2002, v katerem je Caroline Humphrey pisala o...

Učenec Johanna Baptista von Lampija starejšega (1751–1830): ruska carica Katarina Velika (1729-1796), okrog 1780. — [Kunsthistorisches Museum Wien]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE