Kolumne

Ruska grožnja se je uresničila

25.2.2022 / 05:10 Komentiraj
Ukrajinska vojna je še en dokaz, kako nemočna je nadnacionalna skupnost, če svoj obstoj utemeljuje samo na zavezah na papirju.

V zadnjih dneh, natančneje urah se je ruska grožnja uresničila. Moderna civilizacija se je spet soočila z vojno. Kot ponavadi gre za veliko državo, ki se je odločila za ta korak, medtem ko se majhne ukvarjajo z majhnimi interesi, lokalnimi zgodbami. Tudi tokrat je enotnost in učinkovitost Evropske unije na preizkušnji. Pred leti je bila tak velik izziv migrantska kriza. Žal se je izkazalo, da se članice ne morejo zediniti v iskanju skupne in učinkovite rešitve, kaj šele pomoči pri reševanju konfliktov, ki so migracije in stiske milijonov sploh povzročile.

Še večji izziv za trdnost in učinkovitost EU je bila pozneje pandemija. Spet je šlo za en in isti problem, toda rešitve so se od članice do članice popolnoma razlikovale. Evropsko digitalno potrdilo je sicer pomemben korak k razumevanju skupne rešitve, a tukaj se je vse skupaj tudi ustavilo.

Papir prenese vse

Zapiranje meja ene ali druge članice, različni pogoji za vstop v državo, različni pogoji za...

Transparent na protiruskih četrtkovih demonstracijah v podporo Ukrajincem v New Yorku. — [Fotograija: Caitlin Ochs/Reuters]REUTERS
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE