Kolumne

Rupnik: Jo lahko človek, ki so ga za kazen ustrelili, odnese brez kazni?

11.1.2020 / 06:10 Komentiraj
Razveljavitev sodbe domobranskemu generalu Rupniku je tipičen primerek sprave po slovensko. Malo zadovoljstva za vsakogar.

Nekateri pravijo, da z razveljavitvijo sodbe domobranskemu generalu Rupniku pravno gledano ni nič narobe. Morda res. Ampak to še ne pomeni, da je z njo vse v redu.

Razveljavitev obsodbe človeka, ki je bil leta 1946 pred vojaškim sodiščem obsojen na smrt (in usmrčen) zaradi izdajstva in sodelovanja z okupatorjem, je že sama po sebi nora. Da je bila pravno možna in dopustna in legalna, tega niti malo ne spodbija. Ravno nasprotno. Noro je prav to, da se je sodišče s tem sploh ukvarjalo.

Juridični revizionizem

Problem razveljavitve ni razveljavitev sama, temveč dejstvo, da se je sodišče s tem sploh ukvarjalo. Da se je ukvarjalo s sodbo proti človeku, ki je bil ne samo obsojen pred skoraj tričetrt stoletja, ampak ki bi bil mrtev tudi brez usodnega strelskega voda. S stališča zdrave pameti je to bizarno.

Te dni so vsi imeli polna usta zgodovinskega revizionizma. V resnici pa gre za pravni, pravniški, juridični revizionizem. Kako daleč nazaj

General Rupnik med sojenjem na tako imenovanem Rupnikovem procesu avgusta 1946. 
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE