Revija

RTV varuhinja ugotavlja, da je Možina z Radonjićem kršil standarde

20.11.2019 / 06:05 Komentiraj
Enkrat za spremembo pravilno. Najbrž pa nihče ne bo odgovarjal in bodo raje pometli pod preprogo. Do naslednjih kršitev.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija je dala prav mojim očitkom o oddaji Intervju na Televiziji Slovenija, v kateri je gostoval sodnik Zvjezdan Radonjić.

O tem, kako so voditelj oddaje Jože Možina, urednica oddaje Lidija Hren in odgovorna urednica Manica J. Ambrožič več kot očitno kršili Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija — kjer piše, da je »nepristranskost temeljna vrednota teh programov« —, sem obširno pisal v tekstu Primer Novič kot projekt TVS: Možinov intervju s »čudakom« Radonjićem, na katerega se je kasneje odzval Radonjić z zmerjaškimi in žaljivimi stališči.

Kršitve meril in načel so bile medijsko komentiranje nepravnomočnih sodb, zavajanje z neuravnoteženostjo, saj v oddaji povsem zavestno niso bila uravnoteženo predstavljena bistvena stališča in dejstva, pa tudi pristranskost, saj o disciplinskem postopku zoper sodnika in njegovem spornem ravnanju voditelj ni zastavil nobenega resnega...

»Ilinka Todorovski opozarja, da tako občutljivih tem ni primerno obravavati v okviru intervjuja zaradi ›imanentne enostranskosti‹ žanra.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE