Kolumne

Rožnati trikotnik: Današnja homofobija ni repriza, ampak kontinuiteta

17.7.2019 / 06:08 Komentiraj
Družba ščiti pravice posameznikov, manjšin pred samovoljo večine, ne pa omogoča, legitimira nasilje večine nad manjšino.

Ko so vojaki 322. divizije sovjetske Rdeče armade 27. januarja 1945 osvobodili Auschwitz, je bilo v njem okrog sedem tisoč večinoma bolnih, shiranih ali umirajočih internirancev.

Med njimi je bil tudi 33-letni Karl Gorath, zdravniški strežnik iz Bad Zwischenhahna blizu Bremna. Karl je v taboriščih preživel vrsto let, potem ko so ga leta 1937 aretirali agentje Centralnega urada Tretjega rajha za boj proti homoseksualnosti in abortusu, ki je deloval v sklopu drugega izvršilnega oddelka Gestapa.

Kombinacija pristojnosti v tem oddelku Hitlerjeve tajne policije je zanimiva. Gestapo je vsaj v enem oziru goreče zagovarjal pravico do življenja. Toda Karla niso preganjali zato, ker bi se ukvarjal z umetno prekinitvijo nosečnosti, ampak zato, ker ga je ovadil »ljubosumni ljubimec«.

Na internacijo je bil obsojen na podlagi zloglasnega 175. člena kazenskega zakonika, ki je inkriminiral

Spomenik homoseksualnim žrtvam 175. člena nemškega Strafgesetza. Na robu berlinskega parka Tiergarten — čez cesto od spomenika umorjenim Judom Evrope — so ga postavili leta 2008. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE