Kulumne
#kultura #tomc
Romana Tomc naj gre na Modrijane in se ima fajn — in pusti umetnike pri miru
Logo 01.06.2020 / 06.10

Evroposlanka se obreguje ob podporo kulturi, »namenjeni […] le nekaj deset zanesenjakom«. Ker da je to žalitev. Koga?

»Če Tomčeva reče, da nekdo žali slovensko kulturo, s tem v bistvu misli, da ta umetnik žali njo in vse tiste, ki take kulture ne razumejo.«

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP) je ta torek na svojem blogu napisala célo serijo nespametnih populizmov o kulturi. Ker sem pod pogojem, da v tem res uživajo, toleranten celo do ljudi, ki poslušajo glasbo, ki je sam ne prebavljam, puščam ob strani njeno čudaško omenjanje Modrijanov v kontekstu kulture in se osredotočam samo na desert.
Takole pravi na koncu ga. Tomc:

»Slovenska kultura je naše bogastvo, ki ga moramo skrbno varovati in tudi finančno podpirati, če je treba. [Wow!, op. MC] Pri tem je treba imeti pred očmi, koliko ljudem je ta kultura namenjena. Vsem ali le nekaj deset zanesenjakom, ki jim je všeč kakšna posebna zvrst kulture, ki je nihče drug ne razume. Predvsem pa je treba ločiti zrna od plev in preprečiti, da se kot kulturni ambasadorji Slovenije podpirajo tisti, ki se iz slovenske kulture delajo norca in jo žalijo.«

Kaj je sramota?

Evroposlanka se očitno obreguje ob finančno podporo kulturnim vsebinam, ki so »namenjene […] le nekaj deset zanesenjakom«.

Prevod

A kakorkoli: ne poznam umetnika — pa če je še tak diletant —, ki bi se delal norca iz kulture. Kaj šele, da bi jo žalil. Norčevanje in žaljenje v umetnosti ne obstajata. Nista cilj nikogar. Lahko sta cilj v vsakdanjem življenju, ne pa v umetnosti sami. Umetniško delo je lahko duhovito, smešno, provokativno, magari žaljivo — če ga tako razumeš — seveda pa ga moraš najprej (tako) razumeti. Norčevanje je kvečjemu umetniška drža oz. eden od duhovnih elementov pri ustvarjanju.
Naj torej prevedem: če Tomčeva reče, da nekdo žali slovensko kulturo, s tem v bistvu misli, da ta umetnik žali njo in vse tiste, ki take kulture ne razumejo.

Taborjenje na Maistrovi

Zakaj se je Romana Tomc sploh oglasila? Ne samo zato, ker se v svojem farizejstvu čuti ogroženo in razžaljeno. Ne samo zato, ker se ji milostno razdeljevanje drobiža nerazumljenim umetnikom zdi v nebo vpijoča krivica, ki jo je treba popraviti. In ne samo namesto ministra za kulturo — ali tako rekoč v odsotnosti ministra za kulturo samega —, ki je raje tiho in v miru pripravlja bog ve kaj, kot da se krega z umetniki, ki mu lepijo svojo papirologijo na fasado.
Oglasila se je tudi zato, ker umetniki oz. kulturniki interpelirajo njenega strankarskega šefa. Blazirana Bruseljčanka se je oglasila, da bi na malo lepši način kot stekli psi (medijske) desnice — ki govorijo o izrojeni umetnosti in o umetnikih kot preužitkarjih — povedala, kakšno je uradno stališče stranke.
Zdaj vemo. Tako da se lahko umetniki počasi kar utaborijo tam na Maistrovi.

NAROČI SE
#kultura #tomc
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke