Kulumne
#nabor #vojska
Roke kvišku! Vsak civilistov dan pri vojakih je zapravljen dan.
Logo 08.03.2020 / 13.41

Dovolj je te militaristične fikcije, da mora tudi majhna Slovenija imeti in delati vse, kar imajo in delajo velike države!

Jaz pri vojakih, 1981/82.

Kdo bi si mislil, da bo ponovna uvedba splošne vojaške obveznosti postala tako kmalu aktualna. Predlog se je zdel samo poskus, da bi pred manj kot dvema mesecema še globoko (in navidez za vedno) opozicijska SDS lansirala konstruktivno in dobronamerno, če že kot ponavadi vznemirljivo in narod razdvajajočo idejo.
Zdaj, ko se je zavihtela na oblast in vlado, pa je ta »odmrznitev« naborništva — kot zdaj temu radi rečejo po novem, ker lepše, prepričljiveje zveni — začuda res prišlo na dnevni red. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vojaški dolžnosti kljub navidezni kompaktnosti nove koalicije sicer zaenkrat ni šel skozi. Lahko pa domnevamo, da bo šel kdaj drugič — ker saj zdaj bodo pa ta desni dvajset let non stop na oblasti, kajneda.

Levi radikal

Treba je priznati, da je (bil) predlog SDS dober. Vsaj načeloma dober za tiste, ki si želijo učinkovito Slovensko vojsko. Tisti, ki podpirajo idejo (oz. dejstvo), da ima Slovenija oborožene sile, svojo vojsko, bi ga morali podpreti. Ker predlog ne samo da ni neumen, ampak je ravno nasprotno edini pametni daleč naokoli. Da ni bil zdaj sprejet, tega dejstva ne spodbija.
Že januarja sem napisal: če mislite, da rabimo SV, podprite predlog SDS. Ker boljšega ni. Zamisli vrhovnega poveljnika oboroženih sil ali zdaj že zdavnaj bivšega obrambnega ministra, ki sta fantazirala o »belih knjigah« in »obrambnem tolarju«, so samo neoprijemljivo politično nakladanje.

Sve ide u vojni rok

Poslanec Levice pa je v stilu pravega levega radikala med zadnjo parlamantarno razpravo na to temo rekel, da gre pri rekrutaciji v bistvu za to, da država oz. oblast z uvedbo obveznega služenja vojaškega roka hoče mladini prati ali oprati »mozak«. Citiram:

»Potem ko ste razprodali državno srebrnino, potem ko ste privatizirali večino perspektivnih podjetij, potem ko ste sesuli socialni sistem, potem ko ste razsuli dostojno plačilo, […] ustvarili stanovanjsko krizo, demontirali socialno javno zdravstvo, zdaj želite, hočete na vsak način trpati ljudi v vojsko. Zato, da jim boste tam vcepljali v glavo, naj bodo na te ›dosežke‹ tri desetletja trajajočega uničevanja družbe ponosni!«

Zanimivo, kajneda? Kordišu se pozna, da ni bil v Armiji. Nam, ki smo davno, davno dali skozi vsaj dvanajst mesecev JLA, je namreč jasno, da je ideološka indoktrinacija sicer res eden od ciljev (vsake) vojske, vendar se vojaških obveznikov to ne prime tako zaskrbljujoče, kot si Kordiš to predstavlja.
Človek z zdravo mero socialnega oportunizma — samo da ima mir in da zadeva čim prej mine brez težav — komot odsluži vojsko, ne da bi začel verjeti v pravljice, ki mu jih tam pripovedujejo, in pri tem ponotranji tiho in samo načelno, notranje, osebno uporništvo.
Res pa je, seveda, da je za politično rabo tak osebno resignirani dezaktivizem popolnoma neuporaben.

Pod kakršnimikoli pogoji

Osebno sem proti obveznemu služenju vojaškega roka. Pod kakršnimikoli pogoji. Moje stališče je civilno, civilistično, predvsem pa državljansko in svobodnjakarsko in kot takšno nad obramboslovnimi, ekonomskimi in identitarnimi argumenti za.
Vsak civilistov dan pri vojakih je izgubljen, zapravljen dan. Ne privoščim svojima sinovoma, da bi odslužila teh šest ali koliko mesecev. Pa čeprav bi jima bilo gotovo lažje kot meni v JLA.

Fikcija majhnih

Slovenija ne rabi bolj učinkovite, bolj bojno usposobljene in bolje oborožene vojske. Slovenija itak nima kaj početi v Natu, kaj šele na mednarodnih misijah. Dovolj je te militaristične fikcije, da mora tudi majhna Slovenija imeti in delati vse tisto, kar imajo in delajo velike države.
Slovenija ne bo nikoli mogla imeti tako številčne in tako močne armade, da bi se lahko ubranila pred komerkoli, ki bi se jo po najbolj imaginarnem scenariju resno odločil napasti. Slovenija rabi vojsko kvečjemu za pomoč in posredovanje pri naravnih nesrečah in drugih nepredvidenih dogodkih. Za vojaške, mislim vojaško vojaške namene pa ne.
Slovenska vojska, kakršno imamo in kakršnakoli že je, zdaj obstaja ne zato, da bi kogarkoli prepričala, kako lepo je v naši domovini biti mlad. Obstaja samo zato, ker si nihče — no, razen mene in Levice pa morda še koga — ne predstavlja, da lahko obstajajo tudi države brez oboroženih sil in da zato niso prav nič manj države.

NAROČI SE
#nabor #vojska
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke