Rubrike

Revirska apokalipsa se je začela 24. maja 1900 [odlomek iz romana]

24.7.2022 / 06:05 Komentiraj
Sto let slepote Romana Rozine: Čas, ki ga ni več, in kraji, ki so še tu. Reminiscence pa po zaslugi kresnikovega nagrajenca.

Letošnji kresnikov nagrajenec Roman Rozina v svojem monumentalnem romanu Sto let slepote opisuje — kakopak rudarsko, zasavsko — rodbino Knap. V zgodovinsko fresko slovenskega 20. stoletja avtor vpleta raznovrstne like na ozadju družbenih sprememb v revirjih — od vzpona pregovništva pa do zapiranja rudnikov. Osrednji junak slepi Matija se rodi ravno v času, ko se začne družinska hiša nad jaški in rovi pogrezati. V zraku je grožnja apokaliptičnega konca.

V Stotih letih slepote je kresnikova komisija prepoznala izjemno bogat in natančno izpisan jezik in pronicljiv opis nekega časa, ki ga ni več — in okolja, ki pa je še vedno tu. Z reminiscencami, ki se bodo ohranile po zaslugi Romana Rozine. Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi.

Roman Rozina: Sto let slepote | 24. maj 1900

Ignacij Knap je upiral oči v strop in zaman skušal razvozlati, kaj kriči noč. Najmanj stotič se je že odločil, da je dovolj te izčrpavajoče vojne živcev. V štirih letih, kar je oče...

V Stotih letih slepote je kresnikova komisija prepoznala izjemno bogat in natančno izpisan jezik in pronicljiv opis nekega časa, ki ga ni več — in okolja, ki pa je še vedno tu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE