Kolumne

Retorično vprašanje: Imate na oblasti raje nesposobneže ali lažnivce?

5.11.2021 / 05:05 Komentiraj
Narod brez državotvorne izkušnje lastno državo dojema skozi prizmo nekakšne začasnosti, mimobežnosti, skoraj naključnosti.

Pariška komuna je obstajala dva meseca. Weimarska republika petnajst let. Avstro-Ogrska je nastala z reformo leta 1867 in v takšni obliki obstala do konca 1. svetovne vojne. Enainpetdeset let. Jugoslavija je preživela kopico preobrazb. V socialistični različici, ki se je najbolje spomnimo, je vztrajala petinštirideset let. Sveto rimsko cesarstvo je bila še precej bolj kompleksna, heterogena in skoraj kontradiktorna (nad)državna tvorba, o kateri je Voltaire nekoč zapisal, da ni ne sveto ne rimsko, povrhu vsega pa ni niti cesarstvo. Kljub temu je med njegovim uradnim začetkom in koncem minilo skoraj osemsto petdeset let.

Dobro, vse to načeloma vemo, o tem smo se učili v šoli. Neglede na dolgotrajnost ali mimobežnost pa vse omenjene državotvorne pojave doživljamo kot zgodovinska dejstva. In lahko bi jih naštevali v nedogled.

Trideset let in nekaj mesecev

Pustimo ob strani dejstvo, da je v kontekstu historiografije sam pojem “dejstvo” izjemno kompleksen in včasih...

“S Slovenijo je zrasla in odrasla cela generacija politikov. Cel kup enih in istih ljudi se že ves ta čas sprehaja po našem političnem parketu.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE