Kolumne

Resnica je največja žrtev vojne

25.3.2022 / 05:10 Komentiraj
Da, resnica je izjemno orožje. Že Napoleon se je tega zavedal, ko je rekel, da je moč medijev večja kot moč tisočev bajonetov.

Brutalna ukrajinska vojna je že dodobra vstopila v naše domove. Kljub temu, da nismo na bojišču in da se ne skrivamo v zaklonišču, smo jo že začutili, zavonjali. Tako kot vsaka vojna ima tudi ta v rokah najmočnejše orožje: propagando, ki omogoča, da napadeš, in propagando, da se braniš svojo državo — bolj kot svoje življenje.

Vojna, ki se dogaja nedaleč stran, pretresa vsako družbo. Nihče te ne more rešiti strahu pred vojno, ki bi lahko razdejala domače okolje. A prav zato je ključno zavedanje in informacija o tem, kaj smo, kje smo, kaj počnemo in kaj drugi počnejo.

V pandemiji smo še verjeli, da se bomo ubranili virusa, če se bomo skrili v svoja stanovanja in se umikali vsemu, kar je živega, da se ne okužimo. Takrat bi še lahko izključili medije in družbena omrežja — resda bi tvegali še večje psihične motnje, kot jih imamo danes —, v primeru vojne pa to ne gre. V primeru vojne nismo odvisni od sebe.

Obračunavanje

Vojne se ne rešimo tako, da...

Vsakdanji prizor iz obleganega Marjupolja, Ukrajina. — [Fotografija: Aleksander Ermočenko/Reuters]REUTERS
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE