Kolumne

Resen strukturni problem: Odločitev za fajn ali prav v času korona kolere

18.3.2020 / 06:10 Komentiraj
Ljudi brez moralnega imperativa ni mogoče pripraviti do moralnega vedenja. Kar so delali prej, delajo zdaj še bolj zadrto.

Uradno nas obveščajo, da ukrepi, ki jih je sprejela vlada, delujejo. Da je vse pod kontrolo. Povedano dokazujejo s fotografijami praznih slovenskih mest. Samoizolacija deluje.

Žal pa v resnici to ni tako preprosto. Slovenci marsikje kršijo samoizolacijo. Naj navedem nekaj konkretnih primerov.

Ko sem morala v nedeljo v trgovino — ker nimam zalog hrane, nisem imela nekaterih povsem običajnih reči, recimo čebule —, sem za to, da sem čebulo sploh dobila, morala obresti kar nekaj trgovin. Kar ni ravno samozaščitno. 

V trgovinah so bile trgovke različno opremljene z zaščitno opremo. Ene niso imele niti mask niti rokavic. Druge so imele oboje. Kar je bil prvi problem.

Kot vsako običajno nedeljo

Drugega so predstavljali kupci. Kljub samoizolaciji je bilo mogoče v trgovinah videti družine, ki so nakupovale. Kot to verjetno počnejo vsako običajno nedeljo. Poem pa še vrste na blagajni: ljudje se niso držali priporočene razdalje. Gnetli

»Neodgovorno vedenje posameznikov lahko izkoristijo politiki s totalitarnimi nagnjenji. In takih politikov tudi v Sloveniji ne manjka.« — [Posnetek: Prizor iz Applove orwellovske reklame »1984«]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE