Rubrike

Renata Salecl: »Nevednost je problem, toda včasih je koristna.« [odlomek]

27.12.2020 / 06:05 Komentiraj
Načrtna ignoranca je v vsakdanjem življenju ključna za odnose. Brez nevednosti ne bi bilo ljubezni, vzgoje, izobraževanja …

Renata Salecl v knjigi Strast do nevednosti (Mladinska knjiga) s pomočjo filozofije, teorije psihoanalize, pop kulture in lastnih izkušenj raziskuje, kako se strast do nevednosti odraža na različnih področjih sodobnega življenja, od ljubezni, travm, bolezni, genetike, forenzične znanosti do gibanja incelov in big data. Kakšne koristi imajo posameznik in družba zaradi ignoriranja znanja? Kako se spreminja odnos neoliberalistične družbe do znanja strokovnjakov in do znanje nasploh?

Zavestno ali nezavedno, pasivno ali aktivno neznanje ni nov fenomen, niti ni v celoti nekaj negativnega. Kar se je spremenilo in je značilno za našo postindustrijsko in informacijsko dobo, je to, da smo konstantno izpostavljeni veliki poplavi informacij in dezinformacij. In ker je v tem preobilju informiranosti marsikdaj težko ločiti resnico od laži, se čedalje več ljudi zavestno odloča za nevednost.

Članica SAZU dr. Renata

Članica SAZU dr. Renata Salecl je filozofinja in sociologinja, redna profesorica in znanstvena svetnica na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE