Kolumne

Religija sovraštva in kultura govora: Bad girl, Bad Religion

10.2.2020 / 06:10 Komentiraj
Revidirati obseg pravice do svobode izražanja in načine uveljavljanja te pravice. Ne pa tudi samo pravice do blasfemije.

V parlamentu ne vidimo vsak dan poslanca, ki bi nosil majico z antiklerikalnim sporočilom. Toda to ni najbolj neverjetno. Najbolj neverjetno je, da se takoj pojavi fanatik, ki se mu poslančeva domnevna ali dejanska provokacija zdi tako nesramna, nedopustna in nesprejemljiva, da ga gre ovadit Policiji zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. 

Poučno je vedeti, da se s podobnim, čeprav še veliko bolj zaostrenim in zapletenim primerom blasfemije ukvarjajo tudi v Franciji. Dovolite, da ga povzamem.

Pred dvema tednoma se je šestnajstletna Francozinja Mila iz okolice Grenobla live-streamala po Instagramu. Začelo se je kot nedolžno, tipično najstniško afnanje z makeupom in brezveznim, benignim komentiranjem. Ko se je prenosu pridružil nek težak s spolnimi sugestijami — ki ga je očitno identificirala kot

»Pred dvema tednoma se je 16-letna Francozinja live-streamala po Instagramu. Začelo se je kot nedolžno afnanje z makeupom in brezveznim komentiranjem.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE