Kolumne

Reafirmacija in repolitizacija Cerkve na Slovenskem

12.7.2021 / 06:10 Komentiraj
RKC ni moja intimna opcija — nimam pa razloga, da bi me pobožni motili. (No, če ravno ne težijo pred ginekološko kliniko …)

Kot trmast, a toleranten ateist se čutim dolžnega razmisliti o novi, prominentnejši vlogi rimskokatoliške Cerkve v Sloveniji. Opažam namreč, da je vračanje družbenega pomena in prisotnosti Cerkve kot identitetne in duhovne institucije eden od postranskih, a ne nenačrtnih stranskih produktov delovanja te vlade.

Če še ni, pa še bo.

Rekatolizacija to ravno ni. Slovenija je bila zlepa ali zgrda pokristjanjena že davno — in niti pod različnimi pritiski ni bila nikoli popolnoma brezbožna in nesveta. Zagotovo pa gre za družbeno reafirmacijo krščanstva na Slovenskem. Tudi za resocializacijo in repolitizacijo krščanstva.

Kolovodja in sponzor

Poleg bolj praktičnih zadev, ki se jih vsevprek loteva vlada, bi bilo res nenavadno, če premier kot sponzor in kolovodja moralistične in tradicionalistične desnice ne bi imel visoko na agendi tudi poprave domnevnih ali dejanskih krivic, ki so se pod preteklimi in polpreteklimi vladami in režimi

“Sem privržen načelu ločenosti cerkve in države.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE