Revija

Ranko Novak (2.): “Ni kriv oblikovalec, ampak tisti, ki izbere slabo rešitev.”

28.5.2021 / 06:05 Komentiraj
Rusko-slovaška trobojnica z grbom, ki zgleda kot logotip Ferijalnog saveza Jugoslavije ali emblem Plavalnega kluba Triglav.

Nadaljevanje članka Ranko Novak (1.): Dizajnerji za lepši jutri. (Ampak se niso za to borili.) (26. 5. 2021).


Ta dizajnerska katastrofa se dogaja že dolgo, pripomnim. Začelo se je z zastavo in grbom. Itak. Ampak o rusko-slovaški trobojnici z grbom, ki spominja na logotip Ferijalnog saveza Jugoslavije — ali na (nekdanji) emblem Plavalnega kluba Triglav Kranj, kot izvem naknadno od Međedovića —, Ranko ne bi govoril. Ker kot je rekel saj vemo kdo — o zastavi nič slabega: “ona je bila okrvavljena”. Ja, mogoče z malinovcem.

To dokazuje, da ljudje ne razmišljajo o konsekvencah dizajna. Zastava je simbol. Ali komunikacijsko sredstvo, kot bi rekli piarovci.

Pa si lahko leta 1991 izmisliš simbol, ki bi funkcioniral tako kot tisti simboli, ki obstajajo že tristo, petsto, tisoč let?

Jah, težko.

Priloga k 1000. številki Naših razgledov oz Razgledov: 48 strani redne štirinajstdnevne vsebine + 48 strani tekstov o Razgledih in the best of iz zgodovine Naših razgledov. Verjetno najzajetnejša izdaja v zgodovini slovenskega tiska. Avtor ilustracije na naslovnici priloge je bil Radovan Jenko.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE