Kolumne

Putin je problem Zahoda, ne ruski problem

8.7.2020 / 06:10 Komentiraj
Kar je naredil Putin, je to, da je Rusijo po obdobju socializma recariziral. Jo že spet preoblikoval v neke vrste carstvo.

Kakšno frustracijo za Zahod predstavlja Putin, je bilo spet jasno prejšnji teden. Potrditev ustavnih sprememb, ki bodo Putinu omogočale vladanje Rusiji do njegovega 83. leta, je sprožila vrsto komentarjev in analiz, ki so dokazovale Putinovo kršenje temeljnih demokratičnih standardov.  

Kot se pogosto zgodi, so omenjene analize in komentarji tudi tokrat povedali več o tistih, ki so jih izrekali. Kot pa o samem Putinu. In njegovi vladavini v Rusiji. Spregledali so namreč preprosto dejstvo, ki pa je velikemu številu Rusov jasno: da je namreč Putin po ruskih merilih, po katerih ocenjujemo uspešno vodenje države, tem kriterijem mnogo bliže, kot je bil to na Zahodu slavljeni Gorbačov. Ali kot je to na Zahodu standardizirana demokracija.

Kar pomeni, da imamo problem na Zahodu. Kjer smo se več kot stoletje ležerno zanašali na lastno družbeno in politično superirornost. Ki je Zahodu godila. Vendar je daleč od resnice družbenih procesov. Zahod se bo moral po več kot...

A general view shows the Spasskaya Tower and the Kremlin wall in central Moscow, Russia, May 5, 2016. To match Insight RUSSIA-POLITICS/ REUTERS/Sergei Karpukhin/File PhotoREUTERS
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE