Rubrike

Ptuj v 3. stoletju: Legionarji, sužnji, kristjani [odlomek iz romana]

2.2.2020 / 06:05 Komentiraj
Romaneskni prvenec Branka Cestnika o usodi treh mož, ki jih usoda združi v prelomnih časih med poganstvom in krščanstvom.

V zgodovinskem romanu Branka Cestnika Sonce Petovione — izšel je pri Celjski Mohorjevi družbi — spoznavamo življenjske zgodbe treh mož, ki jih usoda združi na antičnem Ptuju. Sredi nemirnih časov vladanja cesarja Komoda bodo morali kljub različnim izhodiščem najti stičišče v prijateljstvu in skrbi drug za drugega.

Roman sledi protagonistom, ki jih kljub različnemu verskemu prepričanju in odnosu do Rimskega cesarstva druži pokončna drža in njim in njihovim družinam omogoča obstanek v državi, ki se spopada z notranje- in zunanjepolitičnimi pretresi.

To so poganski stotnik, kleni Latinec, ki si po vstopu v pokoj v Petovioni ustvari družinski dom; suženj, nubijski orjak, ki dela v pohorskih kamnolomih in je pripadnik egiptovskega Serapisovega kulta; ter novodošla grška trgovska družina iz Nikomedije, ki je prva, ki v mesto ob Dravi prinese

P. Branko Cestnik (1965) je leta 1986 vstopil v misijonarski red klaretincev, ki ga je poslal na študij v Rim in pozneje v noviciat v Madrid. Na Salezijanski univerzi je magistriral s temo Iskanje Boga v gledališču Eugèna Ionesca.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE