Kolumne

Prvo- in drugoligaši tečejo častni krog na TVS pred evrovolitvami

17.5.2019 / 06:10 Komentiraj
Hecno. Izvoljive kandidate sprašujejo o trivialno konkretnih, načelno abstraktnih temah — outsiderje pa o življenjskih.

Ko sem sinoči gledal prvo soočenje pred evropskimi volitvami na Televiziji Slovenija, sem bil najprej šokiran. V glavnem pozitivno — malo pa se mi je le zdelo čudno.

Ko je voditeljica Mojca Širok za uvod načéla témo varne hrane, so se kandidati vseh devetih parlamentarnih strank odrezali tako dobro, kot da se že vse življenje ukvarjajo s to pomembno, a dolgočasno problematiko. Nihče ni nakladal — niti Jelinčič —, vsak se je držal minutaže, vsi so govorili civilizirano, jezikovno in retorično spodobno, vsebinsko konsistentno.

Ti ljudje so očitno pametni in natrenirani! Ali pa se mi je samo zdelo, ker so zame te reči tako v trgovini kot na krožniku abstraktne?

Ostajam skeptičen

Pri naslednjih temah — energetika, brexit, izzivi EU … — so bili že malo manj briljantni. Zato ostajam skeptičen. Ker tudi če vedo, o čem govorijo, in to znajo povedati, to še ne pomeni, da bodo te probleme v Bruslju res učinkovito reševali. 

Ker ne pozabimo: v soočenju...

Soočenje devetih kandidatov parlamentarnih strank na evropskih volitvah na Televiziji Slovenija, 16. maja 2019. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE