Kulumne
#melania trump #turizem
Prva dama brez oblike (in vsebine)
Logo 20.09.2020 / 06.10

Če že govorimo o spomenikih manekenkam, si ga prej kot Melania Trump zaslužijo Anka Senčar, Mojca Platner in Nina Gazibara.

»Prvotno je bila ameriška prva dama spomeniško prikazana kot modro pobarvan, najbolj štorast hlod na svetu.«

Pri najboljši volji ne razumem, zakaj mora gospa Melania Trump pri nas imeti spomenik. In to celo takšnega, ki jo žali in se ji posmehuje. Saj ne, da sem njena fenica, a ta zgodba z njenim spomenikom je tako bizarna in butasta, da sili človeka na bruhanje.
Za nas nepoznani in neuveljavljeni ameriški umetnik Brad Downey si je zaželel vsaj slovenskega, če že ne globalnega piara in očitno uspešno nahecal Slovenca Aleša Župevca Maxija, da je njegovo idejo o spomeniku Melaniji tudi realiziral.
Prvotno je bila ameriška prva dama spomeniško prikazana kot modro pobarvan, najbolj štorast hlod na svetu. V Guardianu so ga poimenovali strašilo. Ko ga je nekdo — verjetno estetsko občutljiv človek — zažgal, je dobila novega v obliki kovinske, baje bronaste, tudi skoraj brezoblične gmote. Priložnost za tatove kovin, da ga v dobro domišljeni nočni akciji sunejo s podstavka in pretopijo v kaj bolj uporabnega. In spet bodo v medijih novice o Melanijinem spomeniku.

»Komunistična« Slovenija

Medijsko ta spomenik ne ostaja znotraj slovenskih meja. Moj nemški svak mi je sporočil, da ga ne bo v Slovenijo, dokler bo pri nas Melaniji v čast stal tak spomenik. Evo, pa imamo hudiča. Celo turiste nam odganja.
Prav nobene potrebe ni, da se z gospo Trump toliko ukvarjamo. Njena sicer redka sporočila v zvezi s Slovenijo nam dajejo vedeti, da našo državo dojema samo kot statistično in geografsko dejstvo. Kot podatek o kraju rojstva. Komunistična Slovenija. 
V zdaj že skoraj štiriletnem mandatu nam prva dama ZDA niti enkrat ni dala občutka, da se svojega življenja v Sloveniji želi javno spominjati — kaj šele, da bi se ga spominjala z nostalgijo in da ohranja v spominu vse, kar je takrat doživela v domovini lepega. Slovenija je omenila dvakrat, obakrat v predvolilnih nagovorih, in obakrat je zvenelo skorajda kot opozorilo Američanom — češ, pazite, da se Amerika na volitvah ne bo obrnila preveč levo (demokratsko), ker vas potem čaka to, kar sem izkusila sama. Zato sem poiskala pravo, svobodno življenje, deželo sanj, ZDA.

Brand First Lady

Razumem pa sevniški marketinški vidik in njihovo željo po poslovnem preboju, ki jim ga je Melania omogočila z dejstvom, da je bila občanka Sevnice. Preden je postala prva dama, za Sevnico še vsi Slovenci niso slišali, zdaj pa kraj poznajo in obiskujejo tudi tujci. Za razliko od štorastega spomenika se blagovni znamki First Lady v Sevnici vsaj trudijo vdihniti nek stil, lepoto, obliko, prestiž in celo povezati izvajalce.
Modra frankinja First Lady je tako skupni pridelek štirih lokalnih vinarjev (Vinska klet Mastnak, Vina Kozinc, Kmetija Kobal in Hiša frankinje Kerin). Tradicionalna sevniška salama First Lady je primadona Grajskih mesnin, znamke Kmečke zadruge Sevnica. Blagovna znamka First Lady vključuje še Grajsko zlato čokolado, Grajske pralineje z modro frankinjo, Grajske krhlje s čokolado iz čokoladnice Passero, Grajski čaj in Grajsko kozmetiko iz sevniškega podjetja Lekos ter unikatne skodelice lokalnega izdelovalca keramike. Ob predstavitvi blagovnih znamk, januarja bo že tri leta od tega, so ponudili tudi predsedniški burger in sladico v lokalni piceriji, torto v domači slaščičarni, palačinke v Tončkovem domu na Lisci, pito v kavarni in še posebne copate sevniške Kopitarne.
Ali nam je ta izbor blizu ali ne, je čisto vseeno. Važno je, da imajo izdelki svoj trg in da izpolnjujejo obljubo, ki jo znamka daje že z imenom. Morali bi biti vrhunski, prvi v svojih kategorijah. Kot bi morala biti prva tudi ameriška first lady. Najbolj vplivna žena na svetu.

Moj idol

Gospa Trump bi bila lahko moj idol, če bi bila njena vloga prve dame bolj jasno profilirana, izpiljena, bolj nedvoumna. Ni mi namreč povsem jasno, za kaj — razen za blaginjo in srečo otrok — se zavzema. Pa ne zgolj na papirju, da se razumemo. Tam ima gotovo zapisanih veliko lepih in plemenitih vsebin. Mene zanimajo tiste točke njenega programa, kjer želi aktivno, s projekti, z osebnim, nepopustljivim angažmajem spremeniti stanje na bolje. 
Nujno moram stopiti do župana občine Bled in ga prepričati, da postavi spomenik moji dragi, skoraj 90 let stari mami, ki živi v prvi vasi za zadnjim blejskim ovinkom proti Bohinju. Tam je bila prva medicinska sestra. Pri enajstih letih je pomagala ranjencem in se potem tudi profesionalno odločila za poslanstvo medicinske sestre. Krajani še danes hodijo k nam domov ali jo kličejo za zdravstveni nasvet. Če to ni razlog za spomenik, naj me Sevničani brcnejo.
Če pa že govorimo o spomenikih manekenkam, si ga prej kot Melania Trump zaslužijo Anka Senčar, Mojca Platner in Nina Gazibara. Pa še kakšna. Fotograf Stane Jerko bi mi gotovo pritrdil.

NAROČI SE
#melania trump #turizem
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke