Kolumne

Prozahodna propaganda: ZDA kot prinašalec Svobode, Demokracije in Razvoja

15.9.2021 / 06:10 Komentiraj
Dokazano napačna evolucionistična logika. Kako naj potem razumejo, za kaj gre v Afganistanu in drugih neevropskih družbah?

Ameriški kulturni antropolog Marshall Sahlins je leta 1993 v članku Goodbye to Tristes Tropes: Ethnography in the Context of Modern World History v reviji Journal of Modern History zapisal:

“Kulturo — besedo sámo ali kak enakovredni lokalni izraz — imajo vsi na jeziku. Tibetanci in Havajci, Ojibve, Kvakiutli in Eskimi, Kozaki in Mongoli, avstralski staroselci, Balijci, Kašmirci in Maori na Novi Zelandiji — vsi ugotavljajo, da imajo ‘kulturo’. Stoletja dolgo tega niso opazili.«

No, skoraj trideset let pozneje so tudi slovenski analitiki in komentatorji razmer v Afganistanu opazili, da imajo Afganistanci “kulturo”. Odkritje, da imajo Afganistanci “kulturo”, je vrle komentatorje in komentatorke v zadnjem času obsedlo. Karkoli že s “kulturo” mislijo. Z njo namreč razlagajo zgodovinski fiasko ZDA in Zahoda v Afganistanu. 

Dobljene izgubljene vojne

Ko sem delala na Hawai'i Pacific University, me je pretreslo, ko sem v knjigah in učbenikih videla, da...

Vršilec dolžnosti talibanskega zunanjega ministra Amir Kan Mutaki na včerajšnji tiskovni konferenci v Kabulu. Mutaki pričakuje pomoč OZN pri repatriaciji treh in pol milijona Afganistancev, razseljenih po talibanskem prevzemu oblasti. — [EPA/STRINGER]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE