Kulumne
#turizem #gospodarstvo #ukrepi #boni
Protikrizni, novokomponirani državni, državljanski lifestyle populizem za 200€
Logo 21.05.2020 / 06.10

Zakaj nas pošiljajo v hotel, ne v restavracijo? Ker je tam bolj zdravo kot posedati v lokalih? Ali pa bi raje bon za knjige?

»Je na morju, na deželi, v hribih, v zdravilišču bolj zdravo?«

Veliko slovenskih državljanov se bo letos poleti (in verjetno še jeseni) znašlo pred zapletenim vprašanjem, kje izkoristiti bone, ki jim jih bo podarila država za zagon domače turistične dejavnosti.
To ne bo enostavno. Lifestyle dileme znajo biti zelo težke …
Za začetek bo treba izvedeti, kje točno bo te bone možno izkoristiti. Ko je v torek zvečer prišla informacija v javnost, namreč ni bilo jasno, za katere tipe nastanitev sploh gre. Mediji so potem ves dan omenjali »nastanitev« ali »nastanitev z zajtrkom« v »hotelih«, »avtokampih« in »drugih« nastanitvenih zmogljivostih.
Kaj hudiča so »druge« nastanitvene zmogljivosti? Ali bi to bilo že preveč za gospoda glasnogovornika, če bi bil bolj specifičen? Ali za vlado sámo, da bi bila že takoj bolj konkretna? Ali pa bi se mediji morali naučiti spraševati podrobnosti? Ali celo pisati tako, da bi vsi razumeli?

Mlačen hemendeks

Kdo je za to kriv, ne vem. Morda jaz sam, ker ne poslušam ali ne berem dovolj natančno. Ali ker hočem preveč vedeti in to takoj. Vem pa, da nihče od komunikatorjev — ne na medijski in ne na vladni strani — ne računa na ljudi, ki bodisi ne poslušajo in ne berejo dovolj natančno ali ki hočejo preveč vedeti in to takoj. Potem pa se vsi vsevprek in en čez drugega pritožujemo.
Seveda pa se ne bomo zdaj pritoževali nad turističnimi boni. To bi bilo nehvaležno.
Pa vendar: zakaj omenjajo samo »nastanitev« in »nastanitev z zajtrkom«? Če je to točno povedano, v čem je sploh fora? Zakaj hudiča ne bi državljan mogel ali smel izkoristiti bona za polpenzion ali za poln penzion? Ali je mogoče, da je vlada tako neumna? Ker kam drugam kot pa v gostinčev žep bi šla razlika med ceno nočitve brez zajtrka, z zajtrkom, z zajtrkom in kosilom ter z zajtrkom, kosilom in večerjo?!
Ne morem verjeti, da to pišem. Kolumnist dandanes nehote postane humorist. Vici se pišejo kar sami.
No, prav. Jaz sam niti v sanjah ne bi vzel polpenziona ali polnega penziona. Ne maram hotelske hrane, niti samopostrežnih bifejev. Že zajtrk mi je odveč. Kadarkoli sem bil v hotelu, sem se zredil, ker sem na silo zajtrkoval mlačen hemendeks. All you can eat pa to.
Upam, skratka, da si bomo lahko za ta bon privoščili tudi apartma. Raje sem kak dan dlje na počitnicah, pa da sam kuham in nabavljam sestavine.
Ali pa je to preveč ekonomično? Ker v bistvu gre za stimuliranje potrošnje, ne?

I55

Zdaj štekam. Upam vsaj. Treba je pogledati SKD (standardna klasifikacija dejavnosti). V šifrantu spadajo pod gostinstvo (I) »gostinske nastanitvene dejavnosti« (I55) in »dejavnost strežbe jedi in pijač« (I56).
Nastanitvene dejavnosti so:

  • dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov (55.100)
  • počitniški domovi in letovišča (55.201)
  • turistične kmetije s sobami (55.202)
  • oddajanje zasebnih sob gostom (55.203)
  • planinski domovi in mladinska prenočišča (55.204)
  • druge nastanitve za krajši čas (55.209)
  • dejavnost avtokampov, taborov (55.300)
  • dejavnost dijaških in študentskih domov ter druge nastanitve (55.900)

Če prav razumem izjave vladnega govorca in medijske zapise — kar seveda ni nujno —, je »dejavnost strežbe jedi in pijač« iz namena tega bona izključena.

  • Ne bomo mogli skratka na kosilo ali večerjo ali na dve ali tri ali štiri kosila ali večerje.
  • Ne bomo mogli na še enkrat toliko kosil ali večerij, na katere bi nas povabil drug prejemnik bona.
  • Otroci se ne bodo mogli napokati v McDonald’su, niti do zastrupitve opustošiti Grefina.
  • Niti se ne bodo mogli (polnoletni) za 200€ alkoholizirati do mrtvega. Brez hrane!
  • Razen če bi bilo bon mogoče izkoristiti deljeno in bi lahko v tem primeru pili večkrat bolj kulturno …

Vzgojno in sanitarno

No … Zdi se, da vlada z boni ne namerava stimulirati turistično-gostinske potrošnje kar počez, temveč prav specifično, rekreativno vrsto potrošnje, ki predpostavlja spanje oz. prenočevanje oz. nek časovni raztežaj, povezan s posteljo kot nujnim rekvizitom.
To je morda vsaj na prvo žogo vzgojno in sanitarno, je pa na meji smiselnega in pravičnega.
Zakaj torej samo »gostinske nastanitvene dejavnosti«, ne pa tudi »dejavnost strežbe jedi in pijač«? Je vlada preračunala, koliko delovnih mest je v dejavnosti hotelov, hostlov, penzionov, apartmajev — oz. koliko ljudi od tega živi —, in ugotovila, da je bolj fer podpreti njih kot pa recimo restavraterje, kuharje, natakarje … ? Kaj se bolj splača? Komu bo to helikoptersko gostinstvo bolj prav prišlo?

Naj me prosim nekdo razsvetli

Naj me prosim nekdo razsvetli. Zakaj nas država pošilja v hotel ali v apartma, ne pa recimo v restavracijo? Ker je na morju, na deželi, v hribih, v zdravilišču bolj zdravo? Ker bodo to — vsaj teoretično — izkoristili vsi? Ker množicam ni do posedanja v lokalih?
In če smo že pri tem: ali so se v »nastanitvene dejavnosti« zapičili zato, ker množicam tudi ni preveč do športnega udejstvovanja? Ali če jim je že, zakaj morajo pri tem prenočevati izven kraja bivališča in zganjati ta šport X dni zaporedoma?
Ampak saj pravim: ne bomo se pritoževali. Lahko pa se vprašamo: gre pri tej navidez win-win gesti za ekonomske učinke — ali za novo vrsto državljanskega lifestyle populizma? Rekreativnega populizma za prosti čas?
Če ne dobim odgovora, pa se bom vprašal še kaj bolj provokativnega: zakaj pa nam ne dajo bona za 200€ in 50€ za knjige? Ali še za kaj tretjega?

NAROČI SE
#turizem #gospodarstvo #ukrepi #boni
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke