Kulumne
#lifestyle #pop #revolucija
Proti nam so steke: Bili smo nič, bodimo vse …
Logo 31.05.2022 / 06.05

No, zdaj pa sem razkrila svojo skrivnost: rada pojem borbene pesmi. Te so danes žal že passé. Morda pa spet pride čas za njih?

"Na misel mi je prišla še Internacionala. To sem pa znala."

“Kako — katero? Tisto, ki smo jo imeli prej. Jugoslovansko!”

In je začela: 

Hej, Slovani, / naša reč slovanska živo klije, / dokler vaše verno srce / za naš narod bije. / Žívi, žívi, duh slovanski / živel boš na veke. / Grom in peklo, / prazne vaše proti nam so steke.

Nobena od naju nisva vedeli, kaj pomeni “steke”. Vedeli pa sva obe, da so “steke”. 

Šli sva gledat v SSKJ, pa tudi tam ni bilo razlage. Očitno gre za besedo, ki pomeni nekaj, kar je zastonj.

Tomášik

V jezikovni svetovalnici sva našli pa tole razlago:

Ta dva verza Tomášikove pesmi, neuradne himne panslavizma in kasneje uradne himne SFRJ, sta pomanjkljivo prevedena iz slovaškega izvirnika, kjer se glasita “hrom a peklo, / márne vaše proti nám sú vzteky”. Slovaški pridevnik “márny” pomeni “jalov, prazen”, samostalnik vztek pa “jeza, bes”. Verz torej pove, da je jeza pekla in groma za nas prazna, jalova. Beseda “steka” v slovenščini živi samo v tej pesmi. Pri prevzemu iz slovaščine je celo spremenila spol, saj je “vztek” v izvirnem jeziku moškega spola. Slovaška beseda je sorodna z našim pridevnikom “stekel” (v starejšem jeziku pisan tudi “vztekel”, ki je prvotno pomenil “besen, divji, blazen”. — Marko Snoj (2015)

Pravi hit!

Na misel mi je prišla še Internacionala. To sem pa znala. Ne bi rekla, da sem bila tako zavedna, so mi pa všeč borbene pesmi. Rada sem jih pela.

Skratka, Internacionala:

Vstanite, v suženjstvo zakleti, / ki jarem vas teži gorja, / zdaj Pravda stara v borbi sveti, / vas kliče za prostost sveta. / Ta svet krivičnosti razbijmo, / do tal naj boj ga naš podre! / Nato svoj novi svet zgradimo, / bili smo nič, bodimo vse.

Že se ljudstvo je zbralo, / v zadnjo borbo že hiti, / da z Internacionalo / prostost si pribori …

O, madona, res dobra pesem, pravi hit! Te kar ponese. Vse si upaš, vse imaš prav. 

No, zdaj sem razkrila svojo skrivnost: rada pojem borbene pesmi. Te so danes žal že passé. Morda pa spet pride čas za njih?

NAROČI SE
#lifestyle #pop #revolucija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke