Kolumne

Problem z Vilijem Kovačičem: Par referendumov gor ali dol

27.6.2022 / 06:10 Komentiraj
Referendum je že sam po sebi — četudi ne po definiciji — obstrukcija. Kaj je bil referendum o vodah, če ne obstrukcija Vizjaka?

Ponovno prihaja sezona Vilija Kovačiča. Te dni je zagrozil s kar tremi referendumi: o Zakonu o vladi, o Zakonu o RTV in o Zakonu o dolgotrajni oskrbi. Da si ne bi vlada kaj mislila. Res je, da imata SDS in NSi samo 27 plus 8 poslancev — toda k tej kvoti je treba prišteti tudi njihovega zvestega zunanjega sodelavca.

Direktna demokracija

Referendumi kot tako imenovana direktna demokracija, torej odločanje o konkretnih zadevah, zakonih, odločitvah — brez ne vedno zanesljive transmisije izvoljenih posrednikov — veljajo v Sloveniji po eni strani za nekaj imenitnega, po drugi pa za zlorabljivega. Odvisno od tega, seveda, ali na referendumu zmagamo ali izgubimo. Od tega, ali mislimo, da bomo zmagali ali izgubili.

Zato bi institut referenduma enkrat (eni) povzdignili v bolj splošno in pogosto, če že ne edino obliko politične participacije, drugič (drugi) pa bi ga najraje ukinili. Če nam paše ali če nam ne paše.

Seveda pa tako to ne gre. Med referendumi o vodah (11. 7....

”Viliju Kovačiču v bran bi rekel celo to, da so Slovenci pri političnih zadevah nasploh težaki. Vsi. In to je po svoje dobro. To je neke vrste varovalka.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE