Kolumne

Primer Rog: CK oblasti kot varuh reda proti mladini, ki se na red požvižga.

25.1.2021 / 06:10 Komentiraj
Kdo bi si mislil, da bo samozvani največji levičar Zoran Janković kdaj adjutant domnevnega največjega desničarja Janeza Janše.

Dnevi so ledeno mrzli, v zraku je korona. Na oblasti so politiki s pravno podlago za vse, kar si zamislijo, na cesti pa domnevno objestna in razvajena mladina, ki se na to požvižga.

Takšen je najkrajši in najbolj poenostavljen povzetek incidenčnega dogajanja v Rogu in spopadov med protestniki in policijo.

Lastniško gledano

Junija 2016 je Mestna občina Ljubljana prvič naskočila tako imenovano avtonomno cono Rog. Neke noči ob 4. zjutraj so hoteli začeti z bagrom rušiti moteče elemente nekdanje, propadle tovarne biciklov, ki je že dolgo samevala in se sesedala vase. Župan je v duhu standardnih menedžerskih idej o javno-zasebnih partnerstvih in v domnevnem interesu vseh pridnih meščanov — tudi tistih iz Črnuč in Sostrega — fantaziral, kaj vse bi lahko zgradil(i) na območju Roga.

Toda medtem

»Ko gre za denar —domnevni: ker ga še ni, bo pa morda padel z neba direktno na dvorišče Roga —, pride župan z barvo na dan in vstopi v nenačelno desno koalicijo.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE