Novice

Primer Novič kot projekt TVS: Možinov intervju s »čudakom« Radonjićem

22.10.2019 / 06:10 Komentiraj
Da javna televizija odpira prostor klevetanju in žalitvam, je žalostno spričevalo odgovorne urednice Manice J. Ambrožič.

So se sodni procesi v zadnjem času iz sodnih dvoran preselili na javno radiotelevizijo? Imajo tamkajšnji uredniki in novinarji pretenzije odmerjati pravico? Ali še huje: da se na TVS dogajajo javna sojenja po svoji, z neposrednim političnim aktivizmom zabeljeni logiki?

Nedeljski pogovor Jožeta Možine s sodnikom Zvjezdanom Radonjićem — v oddaji Intervju — je postregel s takšno izkušnjo. Možina in odgovorna urednica Manica J. Ambrožič sta se odločila v studiu gostiti sodnika, ki je razveljavil sodbo proti Milku Noviču in ga oprostil — pri čemer sodba še ni pravnomočna. Potem sta si jo dovolila komentirati. Nedavno je isti novinar v istem studiu gostil Novičevega odvetnika Jožeta Hribernika.

Ker je ta primer spolitiziran do konca in ker Noviča, na prvi stopnji spoznanega uboja Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta, neposredno ščiti in brani Janševa SDS, sploh ni bilo presenečenje, ko je daljši napovednik intervjuja najprej objavila strankarska...

»Po sugestijah, da je z njim nekaj narobe, ga je izzval tudi voditelj in povprašal, ali je res čudak. Odgovor je bil: »Sem absolutno čudak« — vendar samo v slovenskem sodnem sistemu, medtem ko v drugih evropskih ne bi bil.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE