Kulumne
#krivosodje #pravosodje #Patria
Primer Krkovič: V zapor za piškavih 86,18€ na dan ali za poštenih 2.044,63€?
Logo 12.03.2020 / 23.29

Vse ima svojo ceno in vsaka cena je simbolična. Tako simbolična kot astronomska cena je simbolična cena. Tudi zapor.

Konstrukcija z železnimi ostmi, kakršne so polagali na tla na notranjo stran Berlinskega zidu, če bi ga kdo le preplezal. — [Fotografija: Marko Crnkovič, Gedenkstätte Berliner Mauer]

Nikomur ne privoščim, da ga po krivici strpajo v zapor. To se ne bi smelo dogajati. In če se slučajno že zgodi, potem takemu človeku pripada pravična odškodnina.
Najprej torej malo matematike in medijev, potem pa še ekonomije in prava.
Po zaslugi Nove24TV.si, ki o teh in takih zadevah pridno poroča, smo si včeraj pod ganljivo nesramnim naslovom Sramota: Tone Krkovič za 294-dnevno krivično životarjenje v zaporu prejel piškavih 25 tisoč evrov odškodnine! lahko izračunali, da je vrli osamosvojiteljski brigadir za vsak dan zapora — od skupaj 22 mesecev, dosojenih v razveljavljenem primeru Patria — prejel natanko 86,18€ odškodnine.
K priznani odškodnini je treba prišteti še zakonite zamudne obresti od 28.9.2017. Če kdo zna, naj si izvoli izračunati.
Vse zneske zaokrožujem na dve decimalki.
Meni se zdi ta vsota sploh ne zdi sramotna, niti piškava. Toda ali je tudi pravična?

Infamni vir

O pravičnosti ne bi sodil. Kot tudi ne bi sodil, ali je bil Krkovič v zadevi Patria res kriv ali nedolžen. Ostajam pri golem dejstvu, da mu v zadevi, ki je bila nazadnje razveljavljena, pripada neka odškodnina za dosojeni zapor — pa še za kaj, kar je med procesom moral po nepotrebnem dati skozi.
A kakorkoli že: teh 86,18€ na dan se mi zdi veliko bolj pravična — ali vsaj bolj realna, realistična — odškodnina od vsote, ki jo je Krkovič od države zahteval sam. Brigadir v pokoju je namreč vložil tožbeni zahtevek za ne več ne manj kot 540.504,18€ oz. 601.119,96€ z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
To pomeni, da je zahteval vsaj 1.838,45€ za vsak dan zapora, če že ne  2.044,63€.
Infamni vir, ki sem ga zgoraj citiral, seveda ne navaja, da je Državno odvetništvo Krkoviču predlagalo poravnavo za nekaj več kot 35.000€, vendar jo j zavrnil.
(Ironično je, da to vemo prav iz medija, ki je v lasti človeka, ki ga Nova24TV tako rekoč pošilja v zapor.)
Še ta poduk: medtem ko je Krkovič potegnil kratko, pa iz Večera tudi vemo, da se je na enako zaporno kazen obsojeni Ivan Črnkovič pogodil za solidnih 62.837€ (plus zakonite zamudne obresti) za 184 dni neupravičenega zapora. Torej za 341,50€ i kusur na dan. Res pa je, da je Črnkovič zahteval ne več ne manj kot 13,4 milijona evrov!

Life sucks

Mimogrede še nekaj, kar s tem v bistvu nima veze.
Da bi opravičila svojo zgroženost zaradi »piškave« odškodnine, ki je bila prisojena Krkoviču za »krivično životarjenje« v zaporu, Nova navaja primere višjih, veliko višjih odškodnin, ki so jih nekateri naši rojaki v preteklosti že dobili — pa ne za neupravičen zapor.
Tako recimo omenjajo Natašo Pirc Musar, ki je zaradi nezakonito izpeljanega postopka imenovanja direktorja RTV Slovenija iztožila 70.000€; Gašparja Gašparja Mišiča, ki je zaradi razrešitve z mesta predsednika uprave Luke Koper dobil 757.000€ (kar je potrdilo tako prvo- in drugostopenjsko sodišče in še Vrhovno); Marjana Kramarja, ki je po razrešitvi s položaja predsednika uprave NLB dobil milijon evrov odškodnine, ki mu je potem, ko je Ustavno sodišče razveljavilo 12. člen ZDDDČPNO, ni bilo treba vrniti; za dobro vago pa omenjajo še 132.000€ odpravnine, ki jo je dobila Lidija Glavina po defenestraciji iz SDH.
Kaj naj rečem? Jabolka rad jem, hruške pa še rajši. Kar pa ne pomeni, da jih mešam.
Je pa res, da so te vsote, ki jih desničarji tendenciozno citirajo, bolne in še enkrat bolne. Čeprav so bile izplačane legalno. Samo nikar se potem ne čudite, če se imajo nekateri za drugorazredne državljane. Life sucks.

NAROČI SE
#krivosodje #pravosodje #Patria
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke