Kolumne

Primer Garda SV: Odzivi na ekscese povzročijo več škode kot pa ekscesi sami

30.6.2020 / 06:10 Komentiraj
V že tako napeti situaciji mentalno, moralno neprimerno reagiramo — in se potem čudimo, da napetost iz dneva v dan eskalira.

Vzemimo za primer incident z gardisti, ko jih je neznan storilec pred prihodom na prizorišče sredine proslave nadiral z izdajalci in grafitiral njihov kombi z nekimi najbrž ne prijaznimi izrazi.

Seveda je bilo to dejanje zblojeno. Kakšen fanatik, omejenec in dezinhibiranec moraš biti, da pripadnike SV — in to celo protokolarno četo — v afektu demonstracij poistovetiš z vlado, proti kateri protestiraš, in si jih vzameš za tarčo?!

Pa vendar: pa kaj potem, če nek anonimen idiot zmerja gardiste? Zakaj se je v nadaljevanju zgodbe treba do tega evidentnega navzkrižja z zdravo pametjo, cvilnodružbeno moralo in državljansko držo tako masovno in vehementno opredeljevati?

Trdim, da odzivi na taka dejanja povzročijo več škode in pustijo več posledic kot pa dejanje sámo.

Iz muhe slona

Bistvo problema je v tem, da posvečamo preveč pozornosti in pripisujemo preveč pomena nadležnim malenkostim, ki bi lahko šle mirno mimo nas. Da delamo

»Kakšen fanatik, omejenec in dezinhibiranec moraš biti, da pripadnike SV — in to celo protokolarno četo — v afektu demonstracij poistovetiš z vlado, proti kateri protestiraš, in si jih vzameš za tarčo?!«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE