Rubrike

Prijaznost in sodelovanje: Zgodovina skozi prizmo optimizma

12.12.2021 / 05:05 Komentiraj
Rutger Bregman: “Jean-Jacques Rousseau je imel prav. Ljudje smo po naravi v resnici dobri, samo civilizacija nas je pokvarila.”

Nizozemski zgodovinar Rutger Bregman, avtor knjige Človeštvo: Zgodovina skozi prizmo optimizma, ponuja drugačen pogled na zadnjih dvesto tisoč let človeške zgodovine — pogled, ki temelji na človeški prijaznosti. Gre za instinkt s trdno evolucijsko podlago, saj sega vse do začetka homo sapiensa. Bregman verjame, da ljudje dobro delujemo v krizi in da je naša prirojena pripravljenost na sodelovanje največji dejavnik uspeha.

Če obstaja prepričanje, ki povezuje psihologe in filozofe, starodavne in sodobne mislece in ljudi na različnih nazorskih polih, je to predpostavka, da smo ljudje slabi. To se je zdaj zasidralo tudi v zahodno miselnost. Učijo nas, da smo ljudje po naravi sebični in da nas vodijo predvsem lastni interesi.

Pa je res tako? Bregman pokaže, da vera v velikodušnost in sodelovanje ni samo optimistična želja, ampak realistično vedenje.

Rutger Bregman je priljubljeni nizozemski zgodovinar in avtor. Napisal je štiri knjige o zgodovini, filozofiji in...

Učijo nas, da smo ljudje po naravi sebični in da nas vodijo predvsem lastni interesi. Pa je res tako? Bregman pokaže, da vera v velikodušnost in sodelovanje ni samo optimistična želja, ampak realistično vedenje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE