Revija

Prijazna represivnost novodobnih avtoritet

12.6.2021 / 06:05 Komentiraj
Stare avtoritete so generirale upor proti sebi. Današnje pa ga ne generirajo več. Kar generirajo, je želja po podrejenosti.

Živimo v družbi brez tradicionalnih avtoritet. Ni več očetovske avtoritete. Niti starševske. Ni več avtoritete učiteljev. Ali profesorjev. In duhovnikov. Vsi ti in še mnogi drugi poskušajo danes biti človekovi ali otrokovi prijatelji. Svetovalci.

Avtoriteta je v današnjih zahodnih družbah razumljena kot nekaj problematičnega. To je rezultat procesa stigmatizacije tradicionalnih zahodnih avtoritet, ki se je začel leta 1921 z ustanovitvijo “svobodne” Summerhillske šole. Vzgojni koncept se je v polnosti uveljavil v drugi polovici 20. stoletja.

Ustanovitelj šole Alexander S. Neill je leta 1960 s knjigo Summerhill: A Radical Approach to Child Rearing (s predgovorom socialnega psihologa in psihoanalitika Ericha

Alexander Sutherland Neill (1883–1973) je ustanovil mednarodno šolo Summerhill leta 1921 v Dresdnu, vendar jo je zaradi političnih nemirov v Nemčiji že kmalu preselil na Tirolsko. Tam pa je naletel na nasprotovanje krajanov in oblasti zaradi neortodoksnega kurikuluma. Tako je Summerhill leta 1924 preselil v Leiston v Vzhodni Suffolk (Velika Britanija), kjer je še danes.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE