Kolumne

Pridna vlada predpiše bonton za poredne državljane

6.9.2021 / 06:10 Komentiraj
Saj jih razumemo. Nihče se ne želi po nepotrebnem vznemirjati ali razburjati. Tudi mi ne, ko oni nas nadirajo na Twitterju.

Popravek Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki ga je ta teden predlagala ta nora ali smešna vlada — ustrezno obkroži —, je najboljši politični vic, kar sem jih zadnje čase slišal.

Predlog spremembe zakona (2. odstavek 7. člena) se glasi:

“Neglede na prejšnji odstavek se z globo od 500 do 1000 evrov kaznuje, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem oz. do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana Državnega sveta, člana vlade, sodnika Ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega”.

V trenutno veljavnem zakonu (ZJRM-1) se 2. odstavek 7. člena glasi, da se z globo kaznuje, “kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju”.

Vlada skratka predlaga, da bi zdaj to veljalo tudi za nedostojno vedenje “v zvezi z uradnim poslovanjem” — torej tudi v prostem času — in da so nedotakljive uradne osebe (plus njihovi bližnji)...

Če bi vzdrževalci javnega reda in miru beležili preklinjanje v brado in vzklikanje v množici, bi 25. junija 2021 na protestih oz. proslavi na Prešercu lahko pokasirali milijone.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE