Rubrike

Prekleti pesnik in "plesoča kača": Baudelaire in Jeanne Duval [odlomek]

31.7.2022 / 06:05 Komentiraj
"Zdrava pamet je Jeanne dopovedovala, da stvari na tem svetu tako rekoč ne obstajajo in da je prava resničnost samo v sanjah."

Gabriela Babnik se v svojem novem romanu Tišina, polna vetra ukvarja z odnosom med francoskim pesnikom Charlesom Baudelairom (1821—1867), avtorjem znamenitih Rož zla, in njegovo muzo, igralko in plesalko Jeanne Duval (1820—1862). Srečala sta se leta 1842, njuno razmerje pa je trajalo do njene smrti. Jeanne Duval je navdihnila nekatere pesmi v zbirki Rože zla.

Večina Baudelairovih biografov Jeanne Duval obsoja, da je velikega pesnika uničila z varanjem, zapravljanjem denarja in dostavljanjem opija. Roman Gabriele Babnik pa se ukvarja z dekonstrukcijo pesnikovega odnosa do muze, pri tem pa reflektira tudi izvor rasizma in negrofobije. (Jeanne Duval je bila s Haitija in je imela belske in črnske prednike.) Avtorica ob tem pojasnjuje: "Tišina, polna vetra je moje približevanje francoski kulturi in jeziku. Vendar nisem želela slediti biografskim dejstvom, temveč sem napisala roman, ki na kreativen način povzema življenje tako Charlesa Baudelaira kot Jeanne Duval."

Roman...

Étienne Carjat: Charles Baudelaire, okrog 1862.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE