Kolumne

Predvolilni plakati na pokopaliških zidovih. Res smo šli v pizdo mater.

9.4.2022 / 06:05 Komentiraj
Srebrenice in premierove izjave se spominjam zato, ker se ta sprevrženi politikantski ples po grobovih še vedno nadaljuje.

O, kakšno presenečenje! No, ne vem, če je ravno prijetno. Najino dopisovanje povezujem z obdobjem epidemije, izolacije in policijske ure, torej z vse prej kot prijetnimi spomini. A reciva, da je pozitivna vsaka stvar, ki nas zbrca iz letargije. Tvoja diagnoza politične naveličanosti je pravilna, zato se ti lahko za brco samo zahvalim.

Kako si napisal? “Niso vsi isti, nekateri so neprimerno bolj isti kot drugi.” Parafraze klasik, ki sva jih požirala kot gimnazijca, me ponavadi živcirajo, ampak ta ti je uspela, to moram priznati. Istost v vseh niansah, stopnjah in antagonizmih — pa naj še kdo reče, da politika ni navdihujoča.

Občutek istosti

Ja, včasih morda res je, ponavadi pa vendarle ni. Ko sem spremljal nekatera predvolilna soočenja, me je občutek istosti in nespremenljivosti nekajkrat oklofutal na najbolj banalen način. Déjà vu, ki si ne zasluži nobel francoskega izraza. Najbolj brezvezen možen dežavi.

Konkreten primer: argumentacija po principu “to si...

Aida Šehović: Što te nema? ”Nomadski spomenik” iz 8373 polnih, a nepopitih skodelic kave — za vsako žrtev masakra v Srebrenici po eno. Instalacija je vsako leto 11. julija, na obletnico genocida, postavljena nekje drugje po svetu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE