Kolumne

Predsedniški road movie: z Goričkega v Piran in sem in tja

16.10.2022 / 06:10 Komentiraj
In po vseh teh kilometrih, času in denarju naključni mimoidoči prej prepozna estradnika kot pa “nekega politika”, ki kandidira …

Dober teden pred predsedniškimi volitvami so novinarji spletnega portala N1 naredili in posneli hitro ulično raziskavo o tem, v kolikšni meri mimoidoči Ljubljančani prepoznavajo kandidate za novega predsednika ali predsednico Slovenije.

Predsednik ali predsednica države ni kar neka politična funkcija. Gre za prvega človeka v državi, ki mu največjo legitimiteto daje dejstvo, da ga izvolimo državljani in državljanke na volitvah. Pri tem ne obkrožimo številke stranke, ki kandidata pošilja v tekmo, temveč kandidata neposredno. Njega ali njo osebno. Pri predsedniku ali predsednici republike je stranka šele na drugem mestu — ali pa je sploh ni. Za predsedniško funkcijo lahko namreč kandidira vsakdo, ki je slovenski državljan in mu svoj podpis na Upravni enoti zaupa vsaj pet tisoč volivcev.

Tri mesece in pol

Strankarsko ozadje je seveda koristno. Če že ne poznamo posameznega kandidata, smo za stranko verjetno vsaj slišali. Morda jo celo znamo postaviti v politični...

”Hvala bogu takšna raziskava ni smerokaz za volitve. Je pa zabavna. Estradnika za predsednika očitno (še) ne rabimo.” — Na fotografiji Challe Salle majica za 19,99€ (–20%).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE