Kolumne

Predsedniške volitve so točno to: je ne sais quoi (svašta in krneki)

1.8.2022 / 06:10 Komentiraj
Ne ljubi se mi na predsedniške volitve. Nima smisla. Predsednika naj ustoliči kar DZ. Recimo Gibanje Svoboda Marto Kos pa mir.

Biti predsednik države ali celo zgolj imeti predsednika države je pomembno in plemenito ter mirno in dostojanstveno tudi v Republiki Sloveniji, kjer je ta funkcija politično realno gledano bolj Blažev žegen. Celo mnogi, premnogi naveličani, vsega hudega vajeni, da ne rečem cinični volilci se navlečemo te dozdevne resnosti in imenitnosti, pomembnosti, časti in odgovornosti, ki funkciji pritiče, in se z izbiro samoprijavljenih pretendentov ukvarjamo s skoraj enako zavzetostjo in resnostjo kot oni sami.

Zadeva je resna iz več razlogov. Prvič, predsedniška funkcija je ustavno definirana in ustavo je treba spoštovati. Drugič, neglede na zainteresiranost državljanov za to, kdo jim predseduje — in neglede na eventualne frustracije —, v spregi z mediji prevladuje večinsko prepričanje, da je naše zanimanje za predsedniške volitve in predsednika samega naša dolžnost. Čeprav gre za informacije iz registra fakultativnega, razvedrilnega ozaveščanja in iz konteksta...

”Celo cinični volilci se navlečemo te pomembnosti, ki funkciji pritiče, in se s kandidati ukvarjamo skoraj tako zavzeto in resno kot oni sami.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE