Kulumne
#predsednik #volitve
Predsedniške volitve so točno to: je ne sais quoi (svašta in krneki)
Logo 01.08.2022 / 06.10

Ne ljubi se mi na predsedniške volitve. Nima smisla. Predsednika naj ustoliči kar DZ. Recimo Gibanje Svoboda Marto Kos pa mir.

"Celo cinični volilci se navlečemo te pomembnosti, ki funkciji pritiče, in se s kandidati ukvarjamo skoraj tako zavzeto in resno kot oni sami."

Zadeva je resna iz več razlogov. Prvič, predsedniška funkcija je ustavno definirana in ustavo je treba spoštovati. Drugič, neglede na zainteresiranost državljanov za to, kdo jim predseduje — in neglede na eventualne frustracije —, v spregi z mediji prevladuje večinsko prepričanje, da je naše zanimanje za predsedniške volitve in predsednika samega naša dolžnost. Čeprav gre za informacije iz registra fakultativnega, razvedrilnega ozaveščanja in iz konteksta političnih tračev.

Neposredno ali ne

Tretjič, predsednik ima v Sloveniji ravno toliko pooblastil oz. pristojnosti — ki bi jih sicer komot opravljali drugi (demokratično izvoljeni, neposredno ali ne) —, da bi nekatere stvari brez njegovega pridnega izpolnjevanja dolžnosti dejansko obstale.

Četrtič, ker je naša politična oz. državljanska imaginacija zelo omejena, si ne znamo predstavljati države brez predsednika. Celo Islandija — ki bi lahko bila Sloveniji za vzor in zgled (ne pa neka Švica) — ima predsednika.

(Četrtič in pol, izmed vseh različnih oz. možnih političnih sistemov, ki na svetu obstajajo, bi bilo res čudno, če bi si v Sloveniji po osamosvojitvi izbrali kakega bolj normalnega.)

In petič, še tem manj si znamo predstavljati, da predsednika sploh ne bi volili sami, ampak da bi ga recimo imenoval Državni zbor. Ker potem bi Gibanje Svoboda meni nič, tebi nič ustoličilo Marto Kos in demokracija bi kao šla k hudiču. Enkrat drugič pa bi desničarji inštalirali kakega Primca. Aja, saj ne bi: za imenovanje predsednika Republike bi bilo potrebnih 60% glasov.

Anarholiberalci moje baže

Anarholiberalcev moje baže ni treba zelo resno jemati, ker so naša sicer intelektualna in konsistentna mnenja za današnje pojme preveč cinična in disidentska. (Danes se mi to sicer zdi edina prava ali vsaj edina res sprejemljiva konservativna drža.)

Zato z distanco, če že ne s skepso berem tudi take modre misli, ki je ta od Luke Lisjaka Gabrijelčiča na N1:

"Predsedniške volitve zaznamuje paradoks: gre za ceremonialno funkcijo z redkimi pristojnostmi, ki pa je edina na državni ravni, ki jo volimo neposredno. Najšibkejša funkcija ima najmočnejšo demokratično legitimacijo. Simbolna razsežnost predsedniških volitev zato vedno presega njihov realni pomen. In ker vsak predsednik pravzaprav na novo izumi vlogo svoje funkcije, ima prednost kandidat, ki uspe poosebiti tisti je ne sais quoi, ki ga državljani trenutno pričakujejo od politike."

Vse to je res. Vendar ne vidim pametnega razloga za to, da ima najšibkejša funkcija najmočnejšo demokratično legitimacijo. Niti za to, da simbolna razsežnost predsedniških volitev presega njihov realni pomen. To se mi zdi diskrepantno.

Še več! To je samo eden od dokazov, da si slovenski državljani radi delajo utvare glede politike, glede politične realnosti nasploh. Niti nimam razumevanja za to, da kandidati sami izumljajo svojo funkcijo. (Kaj šele potrpljenja, da bi čakal sto dni ali eno leto ali pol mandata, ali se jim je obneslo.)

"Krneki"/"Svašta"

Predvsem pa se nočem zanašati na ta poljubni in misteriozni "je ne sais quoi". Če prevedem v pogovorno slovenščino, da bodo volilci razumeli: "je ne sais quoi" pomeni "krneki" ali "svašta". Iz izkušenj pa vemo, da ljudje od politike pričakujejo prav to: kr neki ali svašta. Še več! Nekateri državljani so na volitvah seveda neizogibno razočarani — ampak najmanj 50,1% (tistih, ki so se žrtvovali za druge in se potrudili na volišča) jih dobi natanko to, kar so pričakovali. Kr neki. Svašta.

Za konec pa samo še en citat. Poleg omenjene kolumne LLG imam še eno komplementarno na zalogi. Na temo predsedniških volitev mi je bila doslej najljubša ta radikalno razdiralna od Mojce Pišek v Delu:

"[Predsedniška funkcija je] nekakšna češnja na torti mlade slovenske demokracije. Bodoča predsednica morda res ne bo imela politične trde moči, da pa ima slovenski predsednik obilje mehke moči, kaže prav aktualni 'to mi deli, miška mala' poslavljajoči se predsednik."

Sam bi dodal samo še to, da po desetih letih Pahorja vsi dejansko bolje vemo, koga in kakšnega predsednika hočemo ter koga in kakšnega nočemo. Kar pa nam niti malo ne olajšuje situacije.

NAROČI SE
#predsednik #volitve
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke