Kolumne

Preberite še enkrat Ecov tekst o večnem fašizmu. Večkrat.

19.1.2022 / 05:05 Komentiraj
Totalna kontrola države, nacionalizem, ničelna toleranca do političnih nasprotnikov, kritikov, manjšin? Ne, to ni subkultura.

Eden najbolj zabavnih komentarjev, ki sem ga zasledil v tokratni izvedbi razprave o fašizmu in antifašizmu, ki se vsako leto januarja razplamti ob obletnici dražgoške bitke, je bil tvit prominentnega borca za drugače misleče, da gre dandanes pri fašistih zgolj za subkulturo. Pomaknite se naprej, bi rekli Francozi, tukaj se ne dogaja nič posebnega. Fašizem naj bi torej dosegel svojo omikron fazo in se spremenil v nekaj, česar se ne bomo nikoli znebili, ampak se bomo morali naučiti živeti z njim. Endemični fašizem.

Po premisleku popravljam. Komentar ni bil zabaven. Če je kaj bolj zavržnega od zanikanja obstoja in nevarnosti fašizma, v slogu “niso neonacisti, ampak domoljubi, ne gre za nacistične simbole, ampak za hindujsko folkloro”, potem je to njegova banalizacija.

Kako prepoznamo fašizem

Vse to vodi v vprašanje, kaj fašizem je in kako ga prepoznamo. Definicij seveda ne manjka. Že Wikipedija in vsak spodoben politološki šnelkurs vam lahko ponudita podoben...

Verjetno ni nihče bolje opisal značilnosti fašizmakot Umberto Eco v eseju Ur-Fascism (1995). Njegove besede so srhljivo preživele zob časa in se zdijo danes še bolj relevantne kot takrat, ko so bile napisane.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE