Novice

Populizem skrajne sredine ali Macronova merdifikacija necepljenih

7.1.2022 / 05:10 Komentiraj
Česa takega — češ, državljanstvo je odgovornost, zato nisi državljan, če se ne cepiš — se ne bi domislili niti naši janšisti.

Doslej smo mislili, da se samo aktualni slovenski predsednik nelepo izraža do državljanov. Zdaj pa zgroženi ugotavljamo, da grde besede grejo nepremišljeno z jezika tudi top državnikom iz tako imenovane jedrne EU. Celo predsednikom držav, kjer je demokracija tako rekoč doma in kjer je državljanstvo svetinja.

Tako je francoski predsednik Macron ta teden vznemiril javnost z izjavo v (video) intervjuju za Le Parisien, da si zelo želi “emerdirati nevakcinirane”.

Emerdirati? Quoi? Mislim, kva?

Naj se najprej pozabavam z jezikovnimi aspekti Macronove maladrese. Namreč s francoskimi in drugojezičnimi.

Etimologija

Nisem prepričan, kako naj to adekvatno prevedem v slovenščino in ali naj sploh. Glagol “emmerder” — ki ga povprečno zgovoren Francoz verjetno izgovori stokrat na dan — ima cel kup pomenov in nians: “razjeziti (nekoga)”, “spraviti (nekoga) ob živce”, “na živce iti (nekomu)”, “zatežiti (nekomu)”, “moriti (nekoga)”, “(za)greniti...

Francoski predsednik Emmanuel Macron prejema nagrado za osebnost leta po izboru enološke revije La Revue du Vin v Parizu 6. januarja 2022. — [Fotografija: Christophe Petit Tesson/EPA]EPA
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE