Kulumne
#janšizem #volitve #vlada #kul
Populizem bombonier je mogoče premagati samo z drugim populizmom
Logo 03.02.2022 / 06.10

Združena levica je danes edina učinkovita protijanšistična politika. In antijanšizem je danes edini učinkoviti volilni program.

"Naloga opozicije ni razkrinkavanje tistih vladnih potez, ki so vsem jasne."

Šala je neslana iz več razlogov. Prvič zato, ker so nasprotniki vlade s tem vprašanjem dosegli nekaj drugega in ne tisto, kar so hoteli. Vlado so namreč hoteli razkrinkati. Da podkupuje volivce. Tako se je opozicija domislila “inteligentnega” vprašanja, ki naj bi razkrinkalo vlado.

In kaj se je zgodilo? Zgodilo se je, da so tisti, ki so postavili vprašanje, izpadli bedaki. Vlada pa je s svojim odgovorom triumfirala.

Postavljalci “inteligentnih” vprašanj so izpadli bedaki iz najmanj dveh razlogov. Prvič zato, ker so izpadli kot nekdo, ki ne razume, kaj se dogaja. Čeprav je to, kar se dogaja, jasno vsem. V bazi že nekaj mesecev krožijo ugotovitve: “Volil bom Janšo, ker nam ta edini pomaga.”
​{embed_info_box}189839{/embed_info_box}

Kaj opazimo v bazi

A Janševih političnih nasprotnikov v bazi ne opazimo. Edino, kar v bazi opazimo, so vladni bombončki. In bomboniere. Na katere ljudje reagirajo pričakovano: podpora Janši raste. Tudi med nejanšisti. To pa zato, ker JJ vodi politiko, ki ljudem koristi za preživetje. Socialna država postaja možna celo v Sloveniji. A le za nekaj mesecev pred volitvami. Dokler ne bo izvoljen Janša. Potem socialne države ne bo več. Potem bo trdi janšizem. Še trši od sedanjega. Katerega totalitarne dimenzije so že zdaj nedopustne.

Tisto, na kar zastavljalci “inteligentnih” vprašanj vladi ne računajo in zaradi česar izpadejo bedaki, pa je dejstvo, da je večini Slovencev za to, kar bo potem, vseeno. Ker je v slovenski zgodovinsko vzpostavljeni socialni in kulturni tirnici preživetje najvišja vrednota, je tudi prakticiranje nemoralnih praks za izboljšanje preživetja moralno delovanje. To počne JJ. In to počne baza. Opozicija pa opozarja na to, kar se dogaja. In se s tem smeši.

Zakaj? Ker vsi vedo, kaj se dogaja. Ker ljudje pri tem zavestno sodelujejo. Ljudem ni treba kaj dosti pojasnjevati. Treba je samo izvajati učinkovito politiko. 

Težko delo

Tisti, ki bi na volitvah radi premagali Janšo, imajo težko delo. Najprej zato, ker nimajo na razpolago državnega denarja. Ki ga namesto za državne zadeve lahko uporabljajo za strankarsko volilno kampanjo. Ker vlada namreč počne prav to: državni denar uporablja kot denar svojih strank za predvolilni boj.

Opozicija pa se po drugi strani čudi. Odkriva rabote vlade. A ker volivcem ne more ponuditi konkretnega izboljšanja njihovega preživetja, so verbalne analize Janševega početja neučinkovite.
​Opozicija misli, da je treba ljudem odpirati oči. Ne. Ljudem je treba preživetveno koristiti. In kaj tu počne opozicija? Nič. Najprej zato, ker se na tem parketu ne more kosati z vlado. Ki ima na razpolago celotni državni proračun. Drugič pa zato, ker še vedno ne razume, kaj mora storiti. Njena naloga ni razkrinkavanje tistih vladnih potez, ki so vsem jasne. Ker pač ne more realizirati socialne države za nekaj mesecev, je njena naloga organizacija učinkovite politike. 

Leva kot nekompetentna

A tudi tega opozicija ne počne. Iz tega, kar opozicija počne, lahko pridemo do zaključka, ki ga je nekoč povlekel Fištravec: namreč, da je “leva”. V smislu: nekompetentna. Namesto povezovanja, ki je trenutno pogoj učinkovite politike, spremljamo dogovore v stilu: “Mi se pogovarjamo o sodelovanju. Ki ga bomo uresničili po volitvah.”

Prosim?! Ali ne razumejo, da bo po volitvah prepozno za sodelovanje? Da je treba sodelovati zdaj. Takoj. Ker bo v nasprotnem primeru relativni zmagovalec volitev JJ. Ki mu bo Pahor dal mandat za sestavo vlade. Nakar bo sledila repriza že videnega.
​{embed_info_box}189838{/embed_info_box}

Ne, očitno tega ne razumejo. Pri opoziciji imamo opraviti s strankokracijami. Ki jih vodi interes relativnih koristi za lastne elite. Ne pa interes koristi za slovensko družbo. Zakaj bi se združili, če pa lahko z malo sreče morda sami pridemo v položaj, da bomo v vladi? Dovolj je, da smo na volitvah drugi. Ali tretji. Ali kateri že. Če drugim ne bo uspelo, bomo morda prišli na vrsto mi.

Katastrofa! In to zato, ker “morda” danes ni več dovolj. Janšizma ne moremo zaustaviti z “morda”. Ampak samo s tistim, kar je “zagotovo”. Analize javnega mnenja jasno kažejo, da bi združena slovenska levica gladko zmagala na volitvah. In v parlamentu dobila absolutno večino.

Nismo Portugalska

Ne, dragi moji. Nismo Portugalska. Kjer na volitvah lahko zmagajo socialisti. Smo pa država, kjer na volitvah lahko zmaga združena levica. Združena levica je danes edina učinkovita proitijanšistična politika. In antijanšizem je danes edini učinkoviti volilni program. Pa ne zato, ker ne bi bilo pomembno, da stranke resno razmislijo o problemih slovenske družbe. Da imajo resne strokovne strategije za njihovo reševanje. Ampak zato, ker to pride na vrsto po volitvah. Zdaj pa je treba oblikovati učinkovito politiko za zmago na volitvah.

In še odgovor na vprašanje, zakaj je antijanšizem edina učinkovita predvolilna politika. Zato, ker je janšizem danes ključni problem Slovenije. In predvsem zato, ker je populizem bombonier mogoče premagati samo z nekim drugim populizmom.   

NAROČI SE
#janšizem #volitve #vlada #kul
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke