Kolumne

Populistični voditelji in gospa iz Jelšan: Bolečina, strah, predsodki, jeza

8.5.2019 / 06:08 Komentiraj
Pobesnelo mahanje gospe z zastavo simbolizira modus operandi populističnega reševanja kateregakoli problema ali izziva.

Nedavni protestni shod proti migrantom, ki ga je v Jelšanah organiziral ilirskobistriški župan, se ne bi mogel zgoditi v primernejšem trenutku. Nekaj tednov pred evropskimi volitvami smo dobili vpogled v stanje duha v naši družbi. To nam lahko pomaga razumeti, kdo smo, kje smo in kam nas zanaša. V Jelšanah, v Sloveniji in v Evropi.

Najmočnejši vtis je naredila starejša gospa, ki jo je televizijska kamera ujela med pretepanjem asfalta s slovensko zastavo. »Mene nau nuben jebu,« je izjavila, pri tem pa pristavila še nekaj krepkih na račun tistih, ki da ji po njenem poskušajo ukrasti državo. Ni skrivala, kaj namerava narediti z njimi oz. z nami.

Del javnosti je v prizoru videl bolečino in strah, drugi pa zaslepljeno sovraštvo ter izgubo dostojanstva in razuma. Po pravici povedano, to dvoje se ne izključuje. Ne vemo, kaj je gospo pripeljalo v takšno stanje. Toda njena razrvanost zna biti posledica osebnih tegob in težav, zaradi katerih bi si morda

»Let Europe arise!« — Zaradi tega vzklika, s katerim je zaključil znameniti govor — in omembe »združenih držav Evrope« —, imajo nekateri Churchilla za enega od očetov Evropske unije oz. evropskega povezovanja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE