Kolumne

Populist si Cankarja razlaga po svoje. Narodu bo pisal sodbo sam.

11.11.2020 / 05:05 Komentiraj
Trumpovo cepetanje je možen začetek normalizacije doktrine ukradenih volitev. Če si to privoščijo v ZDA, si lahko tudi mi.

Trditev, da narod ne more biti v opoziciji, je najbolj strnjena in precizna definicija neliberalnega populizma, kar jih poznam. Ključna beseda je seveda »narod«, latinsko »populus«, ki je tej tehniki osvajanja in ohranjanja oblasti dal tudi ime.

Populist torej ni nekdo, ki si želi ali se trudi, da bi bil med ljudmi popularen, ampak politik, ki si samovoljno lasti izključno pravico predstavljati ljudstvo. Na temelju te samooklicane ekskluzivnosti v prepoznavanju, artikuliranju in obrambi interesov nacije si populistični politik prilašča pravico do razpolaganja z usodo države in državljanov. V imenu te pravice si podreja varovalke demokratičnega nadzora in vladavine prava, se vmešava v pravosodje, odreka legitimnost politični konkurenci, napada kritične medije in onemogoča delovanje civilne družbe.

Vsega tega, po lastnih trditvah, seveda ne počne v svojem interesu, ampak v interesu ljudstva.

Populist si Cankarja razlaga po svoje. Narodu bo pisal sodbo sam.

Bitka za...

Matjaž Gruden: »Trditev, da narod ne more biti v opoziciji, je najbolj strnjena in precizna definicija neliberalnega populizma, kar jih poznam.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE