Kolumne

Popravni izpit iz novokomponirane tabloidne zgodovine

9.8.2021 / 06:10 Komentiraj
Zakaj razglašati za “velikana” nekoga, ki je leta 1963 s pištolami in eksplozivom poskušal strmoglaviti komunistični režim?

Dragi rojaki in učenci, vaše znanje slovenske medvojne in povojne zgodovine je nezadostno. Treba bo ponavljati razred. Pa ne zato, ker ne bi znali ali ker bi z leti pozabili, ampak zato, ker je bila snov revidirana in z njo več niste na tekočem. Pišejo se novi učbeniki.

Zgodovinski kurikulum je po novem takšen: Edvard Kardelj in Boris Kidrič sta bila “največja stalinistična klavca” in “največja nasprotnika slovenske samostojnosti”, medtem ko so bili Lambert Erlich, Ciril Žebot, Franc Jeza in Janez Toplišek “velikani slovenske osamosvojitve”. 

Kidričevi preveliki čevlji

Moj odnos do teh revizionističnih interpretacij, ki jih arhivarski molji in nedeljski zgodovinarji prodajajo — kot v tem primeru Igor Omerza — kot alternativna zgodovinska dejstva, je ambivalenten. Pripadam generaciji, ki je bila izdatno izpostavljena futranju s pomembnostjo takrat še živih junakov revolucije, obenem pa se je uradni verziji zgodovine izogibala z brezbrižnostjo ali...

Kidričev kip v Mariboru (Stojan Batič, 1963) je precej boljši od tistega v Ljubljani (
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE