Kolofon

Popravek in opravičilo

19.3.2022 / 12:01 Komentiraj
Namen primerjave je bil pokazati, da istih dejanj ne dojamemo enako, če jih storijo Rusi ali če jih storijo ZDA.

Sredina kolumna Vesne V. Godina Zahod ni nič boljši od Rusov. Rusi niso nič boljši od Zahoda. je bila prvotno napisana v daljši obliki, ki jo je avtorica pred oddajo skrajšala. Pri tem je izločila dve primerjavi, ki kažeta, kako različno razumemo ista dejanja, če jih izvajajo različni akterji. Prva se je dotikala beguncev iz bombardirane bolnišnice v Alepu in begunce iz bombardirane Ukrajine. Šlo je za to, da glede na barvo kože in vrednote obe skupini v Evropi in Sloveniji obravnavamo različno.

​Druga primerjava pa se je dotikala dejanskega ruskega bombardiranja Alepa in hipotetičnega ameriškega bombardiranja Alepa. Šlo je za to, da rusko bombardiranje prepoznamo kot agresijo, v primeru ameriškega bombardiranja pa bi govorili o osvobajanju.

Ker pa po črtanju teh primerjav avtorica ni prilagodila dela teksta, ki se nanaša na izpuščeni primerjavi, je bilo to s strani bralcev nujno narobe razumljeno — kot da se nanašajo na dejanske dogodke. 

Vesna V. Godina...

Vesna V. Godina in uredništvo Fokuspokusa se za napako opravičujeta in se pri tem tudi zahvaljujeta bralcu, ki nas je na to opozoril.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE