Kolumne

Ponos naj si osamosvojitelji in njihovi fani nekam zataknejo

29.6.2021 / 06:10 Komentiraj
Tisočletne sanje so zgodovinski in psihološki nesmisel, ki ne prispeva k državljanskemu zadovoljstvu. Prej k nezadovoljstvu.

Bilo je vnaprej jasno, da bo tridesetletnica osamosvojitve velik cirkus, vendar si nisem mislil, da se bo to dogajalo tako naglas. Ne bom ravno rekel, da je bilo hudo — bilo pa je nadležno. Že zato, ker tudi ignoriranje psihoze in nesodelovanje pri ritualih zahteva skoraj toliko mentalne energije kot vdajanje in sodelovanje sámo.

Časovni markerji

V človekovi naravi je, da se spominjamo pomembnih dogodkov. Pomembnih za posameznika in za skupnost. Srečnih in nesrečnih dogodkov. Proslavljamo rojstne dneve in obletnice smrti, poroke, mature, pa obletnice zgodovinskih dogodkov. Spominsko obeležujemo začetke in konce vojn, zmage in poraze, celo zločine, celo naravne katastrofe.

Kot družbena bitja smo si omislili praznike, proslave in obletnice, ki svečano podružbljajo človekovo in narodovo potrebo po občutku za vpetost v čas in minevanje časa. Slavimo datume rojstva ali smrti velikih ljudi in v desetletnem, stoletnem, tisočletnem merilu štopamo

“Pomemben motiv za letošnje tem intenzivnejše proslavljanje osamosvojitve Slovenije pa je tudi politično nezadovoljstvo.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE