Kolumne

Pomoč naj avtomatsko dobijo vsi z najnižjimi dohodki. Kdo to so, država ve.

18.8.2022 / 06:10 Komentiraj
Bo Luka Mesec zbral pogum za pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo? Če ne, je njegovo govorjenje o socialni državi samo blef.

Zdi se, da sedanja vlada misli resno. Namreč s tem, da bo poskušala nekako omiliti pritiske slovenskega turbokapitalizma na ljudi z najnižjimi dohodki. Med drugim se približujejo protidraginjski ukrepi. Seveda bomo šele videli, kaj z njimi sploh nameravajo. Razen primerjati cene izbranih izdelkov pri izbranih trgovcih.

Te ukrepe so nekateri že ocenili za nesmiselne. Češ, Slovenci že tako ali tako vemo, kje je dražje in kje ceneje. Mimogrede, tega jaz sama ne vem. Ker se s cenami nimam časa ukvarjati. Kar je ključni razlog za mojo nevednost.

Drugi razlog pa je, da so trgi danes preveliki, da bi človek lahko imel pregled nad kvaliteto in ceno izdelkov. Racionalna izbira bi bila možna samo, če bi človek pri nakupu vsakega izdelka imel ta dva podatka. Torej: da bi lahko kupili najkvalitetnejšo solato po najnižji ceni, bi morali imeti podatke o kvaliteti in ceni vseh solat, ki so v določenem trenutku na trgu. In vsakomur je jasno, da tak nakup ni možen, saj nimamo teh...

”Velikost trgov onemogoča za racionalno nakupovanje nujno preglednost kvalitete in cen.” — [Stenska poslikava Janeza Vidica v Hotelu Bellevue, 1957, danes v RTV Centru Maribor] — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE