Kolumne

Pomirjujoče: “Slovenija je nekaj, na kar je treba biti pozoren.”

1.5.2022 / 06:10 Komentiraj
Washington Post: Največja zmaga liberalne demokracije ni bila v Franciji — Res: če se je kje kaj spremenilo, se je v Sloveniji.

Članek Jasona Rezaiana v torkovem Washington Postu je imel nadvse pomenljiv naslov: Največja zmaga liberalne demokracije tega tedna niso bile volitve v Franciji. Glede na to, da je bil drugi krog francoskih predsedniških volitev prav na dan našega parlamentarnega “preobrata”, je naslov obetal slovensko zgodbo in jo po pomenu postavil nad francosko. In res.

Kako bi lahko bila zgodba dvomilijonskega naroda z 1,7 milijona volilcev z roba Balkana lahko večja in pomembnejša od francoske? Kako bi lahko bila bolj usodna od dogajanja v jedrni Evropi, ki bi Francijo, eno od dveh lokomotiv EU, odklopilo od ostale vlakovne kompozicije?

Preobrat

Takole članek zaključi Rezaian:

“Macronova zmaga v Franciji je morda povrnila našo vero v prihodnost svobodnega sveta v času, ko jo obupano potrebujemo. A verjemite mi, ko rečem: Slovenija je nekaj, na kar je treba biti pozoren. To še bolj drži zdaj, ko je glasovala proti plimi iliberalizma. Če vam je mar za druge krhke demokracije, je...

Tekst o slovenskih volitvah v Washington Postu z odlično fotografijo tako imenovanega ”princa teme” Jureta Makovca za AFP/Getty Images.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE