Kulumne
#Slovenija #vlada
Pomirjujoče: “Slovenija je nekaj, na kar je treba biti pozoren.”
Logo 01.05.2022 / 06.10

Washington Post: Največja zmaga liberalne demokracije ni bila v Franciji — Res: če se je kje kaj spremenilo, se je v Sloveniji.

Tekst o slovenskih volitvah v Washington Postu z odlično fotografijo tako imenovanega "princa teme" Jureta Makovca za AFP/Getty Images.
Največja zmaga liberalne demokracije tega tedna niso bile volitve v Franciji

Kako bi lahko bila zgodba dvomilijonskega naroda z 1,7 milijona volilcev z roba Balkana lahko večja in pomembnejša od francoske? Kako bi lahko bila bolj usodna od dogajanja v jedrni Evropi, ki bi Francijo, eno od dveh lokomotiv EU, odklopilo od ostale vlakovne kompozicije?

Preobrat

Takole članek zaključi Rezaian:

“Macronova zmaga v Franciji je morda povrnila našo vero v prihodnost svobodnega sveta v času, ko jo obupano potrebujemo. A verjemite mi, ko rečem: Slovenija je nekaj, na kar je treba biti pozoren. To še bolj drži zdaj, ko je glasovala proti plimi iliberalizma. Če vam je mar za druge krhke demokracije, je vredno pozorno pogledati Slovenijo — in jo celo obiskati, da jo sami izkusite in podprete.”

Pomirjujoče je to brati. Naš preobrat v svetu vidijo širše kot mi. Mi smo si samo želeli, da bi se vrnili v svet normalne komunikacije, spoštljivosti, predvidljivosti, politike v službi ljudstva. Zunaj pa verjamejo, da smo z volitvami to že presegli. Mi bomo z evforičnim navdušenjem počakali, da občutimo, koliko od obljubljenega se bo uresničilo. Upanja je veliko.
​{embed_info_box}200584{/embed_info_box}

Priznam pa, da me je odhajajoči predsednik vlade v resnici presenetil z relativno mirnostjo prvega komentarja volilnih rezultatov v Cankarjevem domu. Pričakovala sem plaz obtožb, insinuacij, žalitev, izmišljotin ter naštevanja krivcev in domnevnih razlogov za tako dramatičen poraz. Ne bi me niti čudilo, če bi omenjal ukradene volitve. Morebiti vse to še pride. Mandat bo dolg.

Kaj vse za za status quo

In vendar so se prav na desni politični strani posluževali vsega mogočega, da bi ohranili status quo. Veliko je neizbrisnih indicev, kako so to delali. Tudi mi v Cerkljah na Gorenjskem smo naprimer dobili časopisni presežek SDS, v katerega so natresli izjave vseh, ki so kadarkoli v kakršnemkoli kontekstu izrekli kak ne negativen stavek ali dva o SDS. Izkazalo pa se je, da nihče od nečlanov SDS zapisanega nikoli ni izrekel v znak podpore volilnim ciljem stranke, temveč v povsem drugem kontekstu.

Zanikanje ali relativizacija rezultatov predvolilnih anket, če niso bile narejene po njihovi volji, seveda tudi ni nič novega. Napihnjene in namišljene številke so bile v posmeh vsem, ki so delali resne, dejansko opravljene ankete, s primernim vzorcem anketiranih.

V dobro voljo

Toda z rezultati spodaj omenjene ankete so me desni spravili v dobro voljo. Tako zelo za lase privlečene številke so mi poslali na e-naslov, da je bilo že v petek pred volitvami mogoče slutiti, da jim gre močno drugače od načrtov. Tole sem torej dobila na svoj mail v petek, 22. aprila, ob 19:23 — torej nekaj ur pred volilnim molkom.

“Hvala vsem tudi za dragocene izkušnje, ki jih ekipa PublishWall-a skupaj z vami pridobiva z izvedbo volitve2022.si vzporednih volitev. Dobili smo enkraten vpogled v izvajanje tovrstnih anket. Opremljeni s tem znanjem in izkušnjami se bomo vrnili kmalu, saj nas že v jeseni čakajo volitve za predsednika Republike Slovenije.
{embed_foto}783407{/embed_foto}

Kakšne ovce neumne?!

Po tem tako očitno naročenem, slabo zrežiranem, izrazito navijaškem, lažnivem fake newsu človek v resnici ostane brez besed. Tega ni niti vredno komentirati. Po glavi pa vendarle roji osamljena misel: ali nas imajo res za takšne bedake? Za norce? Za kretene? Kakšne neumne ovce smo mi zanje?
​{embed_info_box}200585{/embed_info_box}

In kot da že to ne bi bilo dovolj, smo lahko v nekem drugem mediju prebrali še to, da imamo “helikoptersko demokracijo”, po katere zaslugi je 41 poslancev padlo v DZ tako rekoč iz zraka.

Že mogoče. Toda o tem bomo lahko sodili šele čez čas. Danes nihče ne more trditi, da nova demokracija ne bo uspešna, dobra in naklonjena ljudem. Volilna udeležba in volilni rezultat nedvoumno in neizpodbitno potrjujeta voljo ljudstva — pa če je to komurkoli všeč ali ne. “Zemeljske demokracije”, ki je spretno, pritlehno in prikrito, pospremljeno z izrazitim sovraštvom do vsega, kar predstavljajo državljani, neprivrženi njihovi ideologiji, zastrupljala parcelo, ki jo imamo najeto na planetu, je bilo ljudem dovolj. 

Že zato ima Washington Post prav. Francoske volitve so business as usual. Nič novega, že videno in že prežvečeno. Če se je kje v Evropi v nedeljo zgodila sprememba, je bilo to pri nas.​
​{embed_info_box}200586{/embed_info_box}

NAROČI SE
#Slovenija #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke