Rubrike

Polžja polemika z Vezjakom o domoljubju: Bivanjska drža, ne politično stališče

27.6.2021 / 06:05 Komentiraj
Domoljubje je mogoče misliti ločeno od ideološko specifičnih stališč in onkraj opozicije med svetovljanskim in zaplankanim.

Filozof dr. Boris Vezjak se je v članku Nova uganka domačega novinarstva: slovenski polži in njihova ljubezen po domače obregnil ob domnevne nekonsistentnosti in bizarnosti v mojem nedavnem prispevku za Delo Domoljubje je v predmetu ljubezni

Dr. Vezjak se sprašuje, ali s poudarjanjem, da domoljubje ni toliko ljubezen do države, temveč bolj cenjenje tega, kar država varuje, pojma domoljubja nemara ne zmrcvarim do te mere, da postane prazen, moja argumentacija pa protislovna. Sprašuje se, ali domoljubja ne razširim v pomensko polje, ki ga povsem zadostno pokriva že pojem kozmopolitstva.

Takole piše:

“Toda le katere bi takšne vrednote [ki naj bi jih domoljub cenil] bile, če niso povezane s čisto določeno državo? Kajti če niso, potem klasično domoljubje kaj hitro izpuhti v zrak in se v najboljšem primeru izteče v katero od oblik kozmopolitizma.”

Nekaj bolj temeljnega

Glavna intenca mojega pisanja je bila, da je domoljubje nekaj mnogo bolj temeljnega kot pa samo...

“Glavna intenca mojega pisanja je bila, da je domoljubje nekaj mnogo bolj temeljnega kot pa samo odnos do neke zgodovinsko specifične oblike politične in družbene ureditve — recimo moderne države.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE