Revija

Politika vremena v antropocenu: Kdo je kriv za globalno segrevanje?

12.7.2019 / 06:08 Komentiraj
Naša soseda, ki ji je toča uničila pridelek, je naenkrat v posebnem odnosu s celoto človeštva. Vreme je politična stvar.

Prejšnji teden sem se grel na Obali, ta teden pa me je doma, v Velikih Laščah, zasula toča. Sonce kot sonce, toča kot toča? Ne bi rekel. Sonce in toča kot produkta antropocena, posebna kolekcija. Poletje 2019!

To poletje nas z neba ne greje žgoče sonce, temveč vse bolj krivda. Tudi sonce, seveda — toda pri moji veri, da se njegova barva zaradi naše vedno večje ozaveščenosti o tem, kaj se dogaja, ravno to poletje spreminja!

Sonce izgublja avro naravnega in si nadeva človeški obraz. Itak, da ni vse zlato, kar se sveti. Tudi ni čisto zlató vsako pripisovanje vzroka določeni posledici. Že vsaj od Noeta in njegove mavrice naprej nas želja, da bi razumeli, namreč sili, da vidimo vzročne povezave tudi tam, kjer jih ni.

Pa vendar pravijo, da je globalno segrevanje vsaj za petkrat povečalo možnost za razvoj vročinskega vala, kakršnemu smo bili priča konec junija. Kar je dovolj za vzneseno pisanje, ki sledi.

Bog je dvignil

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE