Kolumne

Politična sredina je čista fikcija

10.4.2022 / 06:10 Komentiraj
Gre za pritlehni politični oportunizem. Tako (ne)opredeljene stranke se šlepajo malo na to in malo na ono. Kadar jim koristi.

Politična slika Slovenije pred volitvami je res barvita. Na volitve se podaja čez dvajset strank in list. Pahljača politične pozicije je razprta do konca. Izbirali bomo med skrajno desnico, trdno desnico, običajno desnico — pa tudi takšno, ki deluje sredinsko. Na drugi strani imamo skrajno levico, normalno levico in — recimo ji — zmerno levico.

V tokratno volilno bitko se podajajo tudi stranke, ki zase pravijo, da niso ne leve ne desne. Da so sredinske. Povezovalne, mostograditeljske. Trdijo, da niso ideološke in to vse bolj poudarjajo, saj da nas ideologije razdvajajo. Pri tem na ideologijo gledajo kot na vrsto popačenih ali pa napačnih skupinskih prepričanj.

Toda kaj je sploh ideologija, ki jo tako hitro dodajamo negativni kontekst. In zakaj s tem obmetavamo vse, kar se konča na -izem?

Reason why

Čisto preprosto. Ideologija je skupek vrednot in prepričanj, ki si jih deli družba. V marketingu bi temu rekli “reason why”. Zakaj sem tu? Za kaj se zavzemam?

Če...

”Kaj je v resnici tisto, za kar se samodeklarirane sredinske v svoji sredinskosti zavzemajo?”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE