Rubrike

Podgane prihajajo. Camusova Kuga. [odlomek iz ponatisa]

12.7.2020 / 06:05 Komentiraj
»Na najbolj pripraven način spoznaš tuje mesto, če si ogledaš, kako ljudje v njem delajo, kako se ljubijo in kako umirajo.«

Camusov roman Kuga je v izvirniku prvič izšel leta 1947, v slovenskem prevodu Jožeta Javorška pa leta 1965. Velja za literarno dopolnilo avtorjevega filozofskega eseja Uporni človek, ki je izšel nekaj let pozneje. Roman Alberta Camusa je po treh četrtinah stoletja še vedno aktualen, saj se sooča z najglobljimi in najbolj občimi vprašanji človečnosti — pa če ga beremo kot alegorijo ali kot kroniko izbruha epidemije v mestu Oran. Mejne situacije seveda zahtevajo mejne odločitve, v katerih se kažejo posebnosti različnih značajev, ki jih pisatelj mojstrsko oblikuje in predstavi v konkretnih potezah svojih literarnih oseb. Čeprav med njimi osrednje mesto zaseda zdravnik Rieux, pa nam Camus s svojo pisateljsko odličnostjo nazorno približa tudi druge like, med katerimi izstopa srčni občinski uradnik Grand.

Albert Camus se je rodil leta 1913 v Alžiriji in je že v zgodnjem otroštvu v vojni izgubil

Camusov roman Kuga je v izvirniku prvič izšel leta 1947, v slovenskem prevodu Jožeta Javorška pa leta 1965. Zdaj ga je ponatisnila Beletrina.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE